Orice venit de natura salariale este impozitat, aceasta este regula. Prin urmare , salariile compensatorii sunt supuse impozitarii.
Perioada in care ati cotizat la Casa de Pensii constituie stagiu de cotizare. In acest sens, puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii in raza careia domiciliati.
Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public,
precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)
Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
Având în vedere modificarea câştigului salarial mediu brut prin Legea nr.6/2013 , nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei, nivelul maxim fiind în sumă de 11.115 lei, aceste valori fiind aplicabile din data de 25.02.2013.
Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat fiind in suma de 244 lei.
[ link extern ]