avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime la acordarea de salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime la acordarea de salarii compensatorii

Bună,
Întrebarea mea este următoarea : dacă la disponibilizarea cu acordul părţilor primesc salarii compensatorii şi nu beneficiez de şomaj înseamnă că beneficiez de vechime în muncă având 33 de ani vechime, ţinînd cont că se opresc toate contribuţiile la stat
Menţionez că salariile compensatorii le voi primi lunar.

Vă mulţumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 4 Iunie 2013
Art. 67 C.mun. dispune ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Art.67 C.mun. face o asemenea referire. Insa nu este obligatorie acordarea acestora, daca nu este prevazuta in R.I. , in c.i.m. sau in c.c.m. aplicabil angajatorului, deoarece legea prevede ca pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.


Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj,
având în vedere că acordul exprimat de salariat este un motiv imputabil salariatului.
De fapt mă interesează dacă banii reţinuţi din salariile compensatorii pentru contribuţia la pensie se inregistrează ca şi stagiu de cotizare la pensie( vechime în muncă) A dică a incetat contractul de muncă dar eu primesc banii din salarii compensatorii după ce se reţine impozit, asigurări de sanătate, contibuţie pensie Banii reţinuţi nu sunt ca şi cum eu merg şi plătesc lunar contribuţie la pensie chiar dacă nu mai am contract de muncă.
Vă mulţumesc
Nu are cum sa devina stagiu de cotizare asa ceva. Stagiul de cotizare se refera la perioada in care ati avut raport de munca, in situatia dvs.
Atunci nu trbuie să- mi fie reţinuţi bani pentru contribuţie la pensie din aceste salarii compensatorii

Dacă stau acasă şi nu muncesc dar merg lunar şi cotizez la casa de pensii cu reţinere pentru salariul minim pe economie, la vârsta de pensionare pot beneficia de pensie?
Vă mulţumesc

Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Orice venit de natura salariale este impozitat, aceasta este regula. Prin urmare , salariile compensatorii sunt supuse impozitarii.

Perioada in care ati cotizat la Casa de Pensii constituie stagiu de cotizare. In acest sens, puteti incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii in raza careia domiciliati.

Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.

Având în vedere modificarea câştigului salarial mediu brut prin Legea nr.6/2013 , nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 778 lei, nivelul maxim fiind în sumă de 11.115 lei, aceste valori fiind aplicabile din data de 25.02.2013.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 31,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, contributia lunara aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat fiind in suma de 244 lei.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca in romania Stancu Luminita Stancu Luminita Buna ziua, Fiica mea lucreaza in Emirate cu contract de munca ca stewardeza. Conform regulilor salariale de acolo nu i se opreste din salariu: impozit, ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale LYLYK LYLYK Buna ziua,am implinit 48 de ani in luna mai,vechimea in munca este de 25 de ani,la care se adauga cele 24 de luni de plata acontributiilor sociale din ... (vezi toată discuția)