avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Neinregistrare contributii de plata la 2008
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Neinregistrare contributii de plata la 2008

Buna ziua,

Ce note ctb. ar trebui sa fac pentru a inregistra corect in 2013 , o eroare din 2008 privind neinregistrarea contributiilor lunare privind salariile?
Descrierea problemei :
- cerand o fisa sintetica de la AFP am descoperit ca in 2008 s-au declarat eronat contributiile catre stat , suma de plata finala fiind de circa 5 ori mai mare decat salariul mediu din acea perioada . Pe baza contractului de munca , etc. s-a reglat la AFP acea declaratie eronata . Acum avand de plata doar sumele restante aferente contributiilor corecte.
- in balanta nu am deloc sold pe contributii.
- deja am achitat in baza fisei sintetice o parte din restante .
Cum trebuie sa inregistrez in contabilitate ?

Va multumesc anticipat,
M.
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 16:30, 11 Iunie 2013
Nu ati mentionat, dar presupun ca aplicati Ordin 3055/2009, si atunci:

63 .....
(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.
Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor.
(7) În notele la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii suplimentare cu privire la erorile constatate.
(8) Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii.
În cazul erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informaţiilor comparative prezentate în situaţiile financiare. Informaţii comparative referitoare la poziţia financiară şi performanţa financiară, respectiv modificarea poziţiei financiare, sunt prezentate în notele explicative.
...


Deci in functie de ce scrie in Politicile contabile ale firmei, adica cat este eroare semnificativa precizata acolo ( de exemplu 0,1% din Cifra de afaceri sau Profit/Pierdere, etc), corectati fie prin 117, fie direct in anul curent pe seama 121.

Daca corectati prin 117 trebuie sa depuneti si recitificativa la 101 pe 2008, daca plateati impozit pe profit.

Note:

117 analitic "Corectie an 2008" = 431, 437, etc

sau

645 = 431, 437, etc si apoi 121 = 645
Multumesc pentru ajutor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare gresita ContSters170028 ContSters170028 Buna dimineata. In octombrie 2010, am emis o factura pentru un client, iar luna urmatoare a facut plata. In loc in o inregistrez: 411=512, am inregistrat-o ... (vezi toată discuția)
Conturile 117 si 471 Enea Petra Enea Petra In anul 2008, s-a inregistrat in contul 471 o suma X, dar se regaseste si in prezent in balanta, contul 471 nefiind inchis. Se poate inregistra in anul 2012, ... (vezi toată discuția)
Corectare eroare contabila szellm szellm Buna ziua, as dori sfatul dvs ptr a solutiona o eraore contabila descoperita acum, azi, care provine din anul 2013 , si care se continua si in acest ... (vezi toată discuția)