avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Notificata de asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Notificata de asociatie de locatari

buna ziua.
am si eu o speta.
anul acesta s-a sesizat administratorul asociatiei de locatari ca pe anul 2012 consumul la apa calda si apa rece la apartamentul meu a fost trecut 0.
Din anul 2007 cand eu am specificat la asociatia blocului ca nu mai doresc sa declar apometrele de apa pana in momentul cand nu vor avea majoritatea locatarilor instalate aceste apometre, pe lista de consum am fost trecuta cu un consum clasic de 3mc la apa rece si 5mc la apa calda, pana in 2011, fiind luni in care s-a trecut si consum 0 la ambele citiri. In 2012 nu au mai trecut acel clasic consum de 3 si de 5, au trecut 0. Eu nu am sesizat acest lucru deoarece nu am fost interesata de calcule fiind o buna platitoare la zi cu sumele trecute in tabelul afisat.
Astazi (03.06.2013) m-am trezit cu o notificare din partea asociatiei facuta pe regularizare 2007-2013 a costurilor de apa in suma de 3024lei.
Ma intreb acum a cui este vina ca ei au omis inregistrarea unor cote la consumul de apa, de ce nu am fost sesizata in decurs de 6 ani sa declar un consum de apa deoarece ei inregistrau mereu acelasi consum, chiar in unele luni 0!.
nu exista o metodologie de regularizare a acestor apometre de apa?
Nu cred ca poate fi facuta o regularizare pe un numar de 6 ani , deoarece s-a prescris.
Am nevoie de un sfat ce pot face in aceasta situatie.
multumesc de intelegere.
Cel mai recent răspuns: miha14 , utilizator 20:35, 5 Iunie 2013
Asa este; poate fi facuta o regularizare numai pana in urma cu 3 ani maxim.

Fie raspundeti la notificare aratand acest lucru si solicitand o recalculare; fie asteptati sa va dea in judecata, apoi la instanta depuneti intampinare in care aratati acest lucru si solicitati si o expertiza contabila.
Conform norme in vigoare ,in cazul asociatiilor de proprietari pot fi solicitate de recuperat sume cu titlu de restanta cu vechime pana la 3 ani,pentru sume aferent perioade mai mari,intervenind termenul de prescriptie
Raspundeti la notificare,aratati ca nu aveti responsabilitati in calcularea consumului individual,
De cand ma ocup de asociatie, asa ceva nu am mai auzit. Dar nici cu dvs. nu mi-e rusine, cum adica sa nu sesizati o repartizare a cheltuielilor mai mica - deoarece, consumul de apa potabila rece, cat mai ales apa calda menajera au costurile cele mai mari pe lista de plata! Ma rog si pe la noi mai sunt cateva cazuri in care pot sa-i repartizez oricat ca nu-i intereseaza nimic, achita si gata.
In primul rand de vina este administratorul, apoi membrii com. executiv in frunte cu presedintele. Apoi vecinii dvs. chiar nu s-au sesizat de fel? Cum adica, apartament locuit cu 2-3 persoane sa aiba consum 0 la AR si 0 la AC luni de-a randul? Inseamna ca consumul dvs. era achitat de vecinii dvs., astfel ca ar fi bine sa va faceti niste socoteli si sa va achitati ce trebuia sa platiti cu ani in urma. Nu mai conteaza cine a gresit. Indreptati lucrurile in ceea ce va priveste, apoi trebuie sa observati, poate mai sunt asemenea cazuri in asociatie.

Oricum, la dvs. in asociatie este o situatie ciudata: unii proprietari isi monteaza apometre, altii nu, unii declara consumul, altii refuza, mai mult, sesizez niste consumuri in pausal foarte ciudate, nu stiu de unde le-ati luat, deci legislatie nema in zona respectiva. Ar fi cazul sa stabiliti aceste lucruri in proxima AG, iar administratorul sa-l trimiteti la o reciclare sau mai bine schimbati-l ca-i sarac cu duhul... Atata stie, atata poate, atata face! Ma intreb cum il platiti, tot asa la pausal?
miha14 a scris:
anul acesta s-a sesizat administratorul asociatiei de locatari ca pe anul 2012 consumul la apa calda si apa rece la apartamentul meu a fost trecut 0.

Cine l-a sesizat pe administrator? A sesizat singur greseala, acelasi administrator ori unul nou angajat? Oricum greseala trebuie indreptata si recalculat consumul.
In 2012 nu au mai trecut acel clasic consum de 3 si de 5, au trecut 0. Eu nu am sesizat acest lucru deoarece nu am fost interesata de calcule fiind o buna platitoare la zi cu sumele trecute in tabelul afisat.

Consumul de 3 sau 5 mc nu este deloc cel clasic. Noi punem celor care nu declara consumul cate 7 m.c de apa rece pe luna pentru fiecare persoana ce locuieste in apartament.
Lipsa de interes fata de consumul din 2012 este motivata de faptul ca nu vi se punea la plata apa pe care o consumati si nu datorita faptului ca sunteti o buna platitoare.
Cei 3024 lei pot reprezenta corect diferenta de consum pentru cei 6 ani, adica aproximativ 40 lei/luna, poate 3-5 m.c de apa lunar.
Ma intreb acum a cui este vina ca ei au omis inregistrarea unor cote la consumul de apa, de ce nu am fost sesizata in decurs de 6 ani sa declar un consum de apa deoarece ei inregistrau mereu acelasi consum, chiar in unele luni 0!.

Este vina tuturor celor care au condis asociatia, au administrat-o... dar poate ca unii s-au mai schimbat din functii, au plecat, au venit altii, iar dumneavoastra ati fost si-ati ramas mereu in acel apartament. Asa ca cea mai mare vina o aveti dumneavoastra pentru ca, asa cum spuneti, nu ati mai vrut sa declarati apa, nu ati sesizat atunci cand ati vazut ca vi se repartizeaza "zero" apa. Acum va detasati referindu-va la vecinii dumneavoastra pe care i-ati ales in conducerea asociatiei cu "ei" pentru ca acestia sau poate altii fata de cei de acum 6 ani sau 2 ani, au verificat si-au constatat ca trebuie sa achitati ceea ce ati consumat.
nu exista o metodologie de regularizare a acestor apometre de apa?

Comitetul executiv poate adopta un regulament de gestionare a consumului de apa conform Legii 230/2007 si HG 1588/2007, iar proprietarii pot aduce imbunatatiri ale acestui regulament in adunarea generala daca este cazul.
Nu cred ca poate fi facuta o regularizare pe un numar de 6 ani , deoarece s-a prescris.

Oricand se face o verificare a documentelor asociatiei, a modului de repartizare a cheltuielilor se pot gasi greseli (asa cum esrte cea de acum) iar comitetul executiv decide masuri de corectare, de regularizare, de aducere a situatiei la normal. Nu exista nici o limitare in legislatie cu privire la timpul scurs de la greseala pana la constatare. In legea contabilitatii, de exemplu, se precizeaza ca greselile se indreapta in maxim 30 de zile de la constatare. Asa ca daca acum au verificat si afiseaza aceasta datorie pe urmatoarea lista de plata afisata, se incadreaza in cele 30 de zile.
Nu se prescrie de la sine nici o datorie, nici o suma restanta sau rezulatata in urma unei verificari. Doar daca ajungeti in instanta, la cererea debitorului, judecatorul poate decide ca dreptul de a solicita anumite sume mai vechi de 3 ani se prescrie. Subliniez "dreptul de a cere" se prescrie, nu suma datorata. Dar in aczul de fata aceste sume nu au fost stabilite si afisate pe lista de plata acum 6,5, 4 sau 3 ani, ci au fost stabilite in urma sesizarii administratorului, acum, in 2013, acum au fost inregistrate in evidentele contabile, in listele de plata...
@miha14

Daca va punea pe lista lunara la apa 200 lei precis vedeati. La 0 lei insa vi s-a pus pata pe ochi tocmai acolo, la rubrica de apa.
Ati crezut ca o s-o lungiti asa la nesfarsit. Uite ca n-a durat si singurul vinovat sunteti dv. ca nu ati sesizat greseala.
Nu mai incercati sa dati vina pe unul sau pe altul.
Poate ei au gresit fara voie, dar dv. ati gresit cu voie.

Alte discuții în legătură

Ch intretinere incorecte nebunica nebunica Buna ziua , Va rog sa- mi spuneti unde pot depune o reclamatie pt urmatoarea speta 1, in vara trecuta in registram datorii la intretinere motiv pentru care ... (vezi toată discuția)
Regularizare index apometre clau11and clau11and Deoarece nu am transmis citirea apometrelor, suma de plata a fost calculata la 5 mc apa rece si 5 mc apa calda. Am solicitat asociatiei de proprietary sa ... (vezi toată discuția)
Penalitati la diferenta apa calda consumata daniel_toma daniel_toma Am primit de la asociatie o hartie prin care sunt somat sa platesc o diferenta de consum de aproximativ 200 mc apa calda, acumulata intr-o perioada de timp de ... (vezi toată discuția)