avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pentru administrator de firma
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pentru administrator de firma

Buna ziua,
Am o intrebare care cred ca a mai fost pusa dar ma intereseaza din punct de vedere legal o opinie avizata in ceea ce priveste concediu pentru cresterea copilului pina la virsta de 2 ani .
Am la o societate cu raspundere limitata cu asociat unic care este angajat in cadrul firmei pe post de director executiv.Aceasta persoana va intra in curind in concediu de maternitate.De la Casa de Sanatate i s-a spus ca nu poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului deoarece este administrator de firma.Dar persoana respectiva a platit lunar contributiile salariale ce ii reveneau.De ce sa nu poata beneficia legal de drepturile ce ii se cuvin ? I s-a recomandat sa cedeze firma pentru a putea beneficia de acest concediu.Va rog respectuos sa ma ajutati cu prevederile legale care ii interzic sau care ii dau dreptul de a beneficia de concediu pentru cresterea copilului asa cum este normal.Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:59, 24 Iunie 2013
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie sa inceteze activitatea de administrator pe perioada de CCC deoarece venitul administratorului de societate asimilat venitului din salarii si este luat in calculul indemnizatiei pentru CCC.
- Nu trebuie sa cedeze firma si isi poate pastra calitatea de asociat unic deoarece dividendele nu se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC.
- Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri profesionale impozabile.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale, potrivit actului constitutiv sau stabilit de adunarea generală a acţionarilor, pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Indemnizaţia administratorilor, precum şi suma din profitul net cuvenite administratorilor societăţilor comerciale pot fi luate în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, dacă au fost prevăzute în actul de constituire al societăţii sau a fost stabilit de adunarea generală a acţionarilor, fiind asimilate veniturilor din salarii.


Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc pentru raspuns,dar cum se poate inceta activitatea de administrator fara a renunta la cedarea firmei.
A renunta la calitatea de administrator - altfel spus, va trebui incetat contractul de mandat al administratorului daca aceste este numit de AGA.
1. - Pe perioada cat beneficiaza de CCC poate sa fie numit un alt administrator.
- Adica isi pastreaza calitatea de asociat dar numeste temporar un alt administrator.

2. Sau persoana respectiva poate sa beneficieze direct (fara sa intre in CCC) de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani, adica beneficiaza de celelalte toate veniturile, pentru munca depusa, iar statul ii mai da 500 lei lunar.
Dorobat Nicoleta Carmen a scris:

.. cum se poate inceta activitatea de administrator fara a renunta la cedarea firmei.


Incetarea din functia de administrator poate avea loc prin renuntarea sau demisia administratorului.
Pentru opozabilitatea actului de renuntare la mandatul de administrator fata de terti este necesar sa fie indeplinite formalitatile de publicitate la ORC, intocmai ca si in situatia numirii in aceasta functie, in conformitate cu prevederile art 54 din Legea nr 31 / 1990 privind societatile comerciale.

Renuntarea la calitatea de administrator nu impune si cedarea partilosr sociale in calitate de asociat al acestei societati.

Alte discuții în legătură

Administrator firma si indemnizatie ccc giacris giacris Stiu ca s-a tot discutat pe aceasta problema, insa nu sunt lamurita deloc. Un administrator care este si asociat la o societate comerciala si nu este angajat ... (vezi toată discuția)
Administrator de firma si indemnizatia pt crestere copil deeapreda deeapreda Buna ziua! Am si eu o intrebare,am lucrat doi ani la societate comerciala,am ramas insarcinata si acum sunt in CCC si urmeaza ca luna viitoare sa primesc si ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului - activitate comerciala firma proprie muadib muadib Buna seara. Ma aflu in concediu pentru cresterea copilului (copilul are 6 luni) si beneficiez de idemnizatia de la stat. Sunt in acelasi timp asociat unic ... (vezi toată discuția)