avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Pfa sau microintreprindere?
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Pfa sau microintreprindere?

vreau sa infiintez o firma de servicii contabilitate.Cum e mai avantajos pentru mine, PFA sau microintreprindere?Mentionez ca nu sunt expert contabil sau contabil autorizat, membru ceccar.Daca fac PFA, am contabilitate partida simpla dar platesc cass si impozit 16%, iar ''banutii'' care ii incasez ma ''pot bucura'' de ei fara sa ii justific.Daca fac microintreprindere platesc doar impozit 3% , iar contabilitatea este partida dubla dar nu ma mai bucur de ''banuti'' fiind necesara justificare acestora.Sunt putin derutata!#-oin Sunt salariata momentan , part-time.Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: dgnConsulting , Contabil 13:53, 4 Iulie 2013
Acesta este intrebarea fara raspuns :D

Depinde cred de cifra de afaceri. Mie mi se pare mai ok societatea comerciala fiind impozitarea mai avantajoasa.

Si la CECCAR sunt taxele mai mari pt firma, platiti ca si firma, si ca si asociat cotizatia fixa (care e din start 1000 lei/an daca sunteti doar un asociat+taxa pregatire de 400).

►Cotizaţiile fixe unice pe ţară aprobate prin Decizia nr, 11/266 din 21 octombrie 2011 a Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR:
-400 lei pentru experţi contabili activi;
-350 lei pentru contabili autorizaţi activi
- 800 lei pentru societăţile de expertiză şi de contabilitate
- 200 lei cotizaţie fixă datorată de către experţii contabili administratori, asociaţi, salariaţi în cadrul societăţilor comerciale membre CECCAR, care nu desfăşoară activitate profesională în nume propriu,


[ link extern ] /

Completez ca platiti si CAS, potrivit ART. 296^21+11 din Codul Fiscal

Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
......

d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;

ART. 296^22 Baza de calcul

(1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig; contribuabilii al căror venit rămas după deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestui venit, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim menţionat, nu datorează contribuţie de asigurări sociale.



Daca nu esti Expert contabil sau Contabil autorizat nu poti folosi CAEN-ul pentru "servicii contabilitate" (6920).
Deci nu merge decat pe PFA.
Procentul de impozit este obligatoriu 16%, activitatea de consultanta nu poate fi incadrata la micro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pfa dona33 dona33 Am infiintat un pfa. La fisc nu imi primesc formularul 220 decat daca pun si formularul 600, deoarece nu am servici. Depunand si formularul 600 obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl -cod caen 6920 mitroi_mih mitroi_mih Sunt interesat de documentele si conditiile necesare infiintarii unui SRL in domeniul contabilitatii . (vezi toată discuția)
Firme contabilitate Cosmin C Cosmin C Buna ziua, As dori sa stiu ce avize sunt necesare si care este procedura care trebuie urmata pentru ca o firma sa poata tine contabilitatea unei alte ... (vezi toată discuția)