avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de locatiune. Conditii pentru caracterul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de locatiune. Conditii pentru caracterul executoriu cf. art. 1798

Buna ziua. Am inceput cu asa titlu pentru ca mi se pare un pic trasa de par, noua "cerere", ca sa zic asa, a unei organizatii de stat si protocol (conform reguli de forum, nu am voie sa mentionez numele),cei ce administreaza blocul in care sunt chiriasa. Inafara de faptul ca anexele contractului de inchiriere se fac pe o durata de un an (si cu intarziere), mai nou ni s-a comunicat faptul ca trebuie sa mergem cu actele (contract si ultima anexa) la juristul lor apoi, cu dansul/dansa trebuie mers la notar pentru autentificarea actelor conform art 1798 din noul cod civil. acesta stipuleaza : "Art. 1798

Caracterul executoriu

Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege." si pe banii nostrii se va face aceasta autentificare.

odata ce actele sunt cu stampila, semnatura ambelor parti si numar de inregistrare, acestea mai trebuie autentificate?Nu sunt prin forma si elementele lor autentice??
Va rog, lamuriti-ma si pe mine, pentru ca am impresia ca ceva nu "suna bine".
Ultima modificare: Miercuri, 5 Iunie 2013
aletzsa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:47, 14 Octombrie 2013
Prevederile Noului Cod Civil se pun in aplicare pentru actele si contractele care se incheie de la data intrarii acestuia in vigoare si nu retroactiveaza pentru cele incheiate deja.
Mai mult, art. 1798 Cod civil prevede ca si contractele incheiate prin inscris sub semnatura privata care au fost inregistrate la organele fiscale constituie titlu executoriu pentru plata chiriei. Nu vad de ce va obliga sa mergeti sa le autentificati la notar pentru ca legea e clara.
Daca aceste contracte de inchiriere poarta stampila si semnatura organului fiscal precum si semnaturile ambelor parti atunci acest contract este perfect valabil si nu mai trebuie autentificat la notariat.
succes.
av.M.Hornea
Buna ziua. Multumesc pt raspuns. Stampila este a lor . este un contract de inchiere locuinta intre 2 parti simplu, doar cu stampila lor,semnaturile partilor si nr de inregistrare in evidenta lor.Avand in vedere ca este vorba de o institutie a statutului, cred ca sunt inregistrate la organele fiscale, nici eu nu inteleg de ce vor asta, mai ales pe banii nostrii. Ma gandesc ca ar vrea sa ascunda ceva prostioara facuta de ei, deoarece cladira in care stau e pe lista celor pe care statul vrea sa le vanda.
Buna ziua,
Contractul de locatiune este un contract consensual, asta inseamna ca legea nu prevede o anumita forma pentru validitatea lui.Forma scrisa este folosita pentru a proba si pentru a cere executarea contractului.

Deci din acest punct de vedere, contractul este perfect valabil.

Posibilitatea investirii contractului cu formula executorie este un element de noutate.

Practic, pentru a fi considerat titlu executoriu el trebuie sa fie incheiat pe o perioada determinata, in inscris autentic sau sub semnatura privata, dar inregistrat la organul fiscal competent pentru a primi o data certa.

Prin urmare, nu mai trebuie autentificat din moment ce contractul este inregistrat, are stampila si semnatura organului fiscal si semnaturile ambelor parti. Autentificarea este in cazul de fata o simpla optiune, pe care o puteti alege sau nu.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Nu vad ca acel contract sa fie inregistrat la fisc, asa incat cred ca era nevoie de autentificarea lui pentru a putea fi executat.
Totusi, nu cunosc si nu m-am ocupat de modul cum anumite regii de stat inchiriaza bunuri. dar persoanele juridice sunt supuse impozitului in alt mod decat prin declaratia de venituri din chirii, motiv pentru care nu vad sa fie necesar in acest caz declararea contractului la fisc. In concluzie, cred ca era necesara autentificarea lui. SAU mergeati dv. cu o copie pentru a fi luat in evidenta, insa aceasta este putin fortat.
Actul cu toate acele stampile nu era autentic in niciun caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare chirias-neplata chirie, utilitati pacepa_2001 pacepa_2001 Buna ziua, Am un chirias care de 2 luni nu a platit chiria si nici utilitatile (nici nu mai poate fi contactat).Care este procedura pentru evacuare/reziliere ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere. clauza privind caracterul de titlu executoriu prin vointa partilor gabrieladina gabrieladina Urmatoarea clauza:\"Prezentul contract reprezinta titlu executoriu prin vointa expresa a partilor\", este legala si ce consecinte implica in cazul in care este ... (vezi toată discuția)
De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)