avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajament de plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajament de plata

Pe ce motiv poate sa te concedieze daca nu esti de acord cu un angajament de plata si nu il semnezi?
CIM se poate schimba cu un salariu de baza mai mic decat cel pe care il ai in prezent si modificat cu introducerea unui angajament de plata in care gestiunea fiind colectiva sa ti se retina o suma de bani din salariu aferent ?
Sa mentionez ca lucrez la un magazin cu autoservire unde se fura si angajatii mai nou sunt obligati sa plateasca ce fura clientii:O
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 6 Iunie 2013
1. Angajamentul de plata nu constituie titlu executoriu si in baza lui nu se pot face retineri din salariu.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

2. Potrivit art.41 alin.1 C.mun., aontractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de legislatia in materie

art.42alin.1 C.mun. : Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.

art.48 C.mun. : Angajatorul poate modifica temporar locul şi felul muncii, fără consimţământul salariatului, şi în cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.

3. Daca veti gestiune, atunci potrivit Legii nr.22/1969, gestionarul are obligatia de a constitui o garantie in numerar. Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.

Legea nr.22/1969:
Art. 12. - Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. - Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Cu privire la decizia de imputare, daca nu se mai poate face ... coss1 coss1 Cu privire la decizia de imputare, daca nu se mai poate face popriri salariatului decat in baza unei hotarari judecatoresti, sau cu acordul partilor, este ... (vezi toată discuția)
Garantie mihaela_cipi mihaela_cipi sunt angajata la un supermarket,cu gestiune comuna pe postul de casier, iar anul acesta a iesit minus mare la gestiune din cauza unui casier care nu scana ... (vezi toată discuția)