avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare

Buna ziua!

Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune?

multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 20:45, 6 August 2009
Sunt doar utilizator dar iti spun ca am primit si eu un raspuns ca nu..am avut o intrebare asemanatoare...in codul muncii scrie ca maxim 10 la suta din salariu iti poate lua din salariu dar doar o singura data nu lunar ca o rata!:)Numai prin hotarare judecatoreasca:)
myno a scris:

Buna ziua!

Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune?

multumesc frumos!


Da, se poate max. 10% lunar, care, insumat cu alte datorii ale dvs. sa nu depaseasca 75% din venitul net (nu sunt sigura cu procentul maxim) pana la concurenta a 3 salarii, asa cum au stabilit.
Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
LEGE nr.22 din 18 noiembrie 1969
privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legatură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste

Art. 11. - Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.

Garantiile reciproce intre gestionari nu sint admise. Aceeasi persoana nu poate constitui garantii pentru mai multi gestionari. Cel care constituie garantia va declara, in scris, daca a mai constituit alte garantii.

Garantiile suplimentare se constituie inainte de incredintarea gestiunii.

Art. 12. - Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.

Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni.

Art. 13. - Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.

Sumele retinute se depun in cont bancar purtator de dobanda .
Se poate, in acest caz(Legea 22/1969):
Art. 13. - Garanţia în numerar se reţine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o lună, după caz. Dacă, din cauza altor reţineri, ratele în contul garanţiei în numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depună.
Pentru angajaţii temporari, alţii decît cei prevăzuţi la articolul 10 alineatul ultim, precum şi pentru angajaţii sezonieri, se vor putea stabili rate mai mari sau chiar obligativitatea depunerii, la încredinţarea gestiunii, a garanţiei integrale în numerar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cu privire la decizia de imputare, daca nu se mai poate face ... coss1 coss1 Cu privire la decizia de imputare, daca nu se mai poate face popriri salariatului decat in baza unei hotarari judecatoresti, sau cu acordul partilor, este ... (vezi toată discuția)
Garantie materiala ionev ionev va rog sa ma ajutati cu un raspuns, este normal sa-mi sa mi se retina o garantie materiala valoarea a doua salarii brute, daca eu ocup o functie de ... (vezi toată discuția)
Garantia din salar cristi473 cristi473 cand cum si cat poate retrage firma la care sant angajat sume de bani din salar sub forma de garantii (vezi toată discuția)