avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Prescriptia dreptului la actiune cum se calculeaza?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Prescriptia dreptului la actiune cum se calculeaza?

Buna ziua, in urmatoarea situatie: sunt angajata la o scoala
- luna nov 2010 se emite decizie de impunere pentru sporuri salariale asa zis "nelegale" de catre CC pentru perioada 2008-2009;
- apr 2011 se emite decizie de impunere de catre primarie (in baza deciziei CC pentru perioada 208-2009) si o contest in instanta, incheiat favorabil (Codul muncii -popriri in baza unei hj definitive si irevocabile)
- in perioada apr-oct 2011 mi se fac popriri pe statul de plata fara sa fiu de acord, am dat declaratii lunare in acest sens, avand si proces pe rol.
- feb 2012 sunt chemata in judecata de primarie pentru recuperare sporuri pentru perioada 2008-2009 dar si pentru anul 2010, incheiat favorabil (prin lipsa calitatii procesuale a primariei)
Daca in iun 2013 sunt chemata in judecata de catre scoala, pot invoca exceptia prescriptiei dreptului la actiune? Cum se calculeaza in acest caz termenul de prescriptie? mai ramane de plata perioada iun 2010-dec 2010, este corect?
Ce se intampla daca semnez un angajament de plata pentru perioada iun 2010-dec 2010 pentru a nu mai deschide actiune in instanta, ar insemna sa restitui toti banii din 2008-2010? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: pirina , utilizator 00:12, 12 Iunie 2013
La dvs. au intervenit si conditii de intrerupere a prescriptiei.

Din punctul meu de vedere, sumele nu sunt prescrise.

Contestatia facuta si, asa cum spuneti "incheiata favorabil" , este doar o aparenta. Inteleg ca in cauza nu s-a judecat fondul, doar o exceptie. S-a solutionat doar pe exceptie si nu pe fondul cauzei; prin decizia de impunere emisa la acel moment s-a intrerupt cursul prescriptiei. De la acel moment incepe un nou termen de prescriere sa curga.

Deduc din cele aratate, ca e vorba de niste creante bugetare, iar la astfel de creante, termenul de prescriere este un termen special, de 5 ani.
Decizia de impunere a fost data de o entitate fara calitate procesuala, se considera intrerupere a prescriptiei? termenul nu este de 3 ani? multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pt.venituri din cedarea folosintei bunurilor dicu_lili dicu_lili Sunt pensionara si a aparut problema platii retroactive cass pt.chirii.Tinand cont ca prescrierea de 5 ani incepe din 1 ian.a anului urmator celui in care s-a ... (vezi toată discuția)
Intrebare in legatura cu prescrierea facturilor CountPorcula CountPorcula Am o mica nelamurire in ceea ce priveste prescrierea facturilor. Daca de exemplu am o factura de la o firma (telefonie mobila)care a fost emisa in 24.11.2008 ... (vezi toată discuția)
Prescriptie taxe anaf anamiha anamiha daca o firma are datorii la ANAF din 2010 iar firma a fost suspendata timp de trei ani 2010-2013,iar in prezent este inactiva,nefacandu-se prelungirea ... (vezi toată discuția)