avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PRESCRIERE SULTA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PRESCRIERE SULTA

Am o sulta de platit in baza unei hotarari de partaj succesoral din 1998. Problema este ca-mi apare la cartea funciara ca sarcina. Cum o pot radia? Nu se mai pune problema de plata.
O varianta, cred eu, ar fi o actiune in constatare la judecatorie prin care sa se ia act ca sulta s-a prescris si apoi mers cu hatararea la cartea funciara si radiata sarcina. Numai ca asta ar dura cam mult si nu sunt sigura ca e varianta cea mai buna.
Mai exista si alte variante, mai simple si mai rapide?
Buna ziua,
Dar singura varianta.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Va recomand sa consultati Decizia Nr.1653/24.02.2011 a ICCJ si veti constata ca sulta de care vorbiti este imprescriptibila, si de ce? Un drept recunoscut printr-o hotarare judecatoreasca dreptul pretins, [..]cu consecinta paralizarii unei noi actiuni introduse de persoana a careia i s-a recunoscut un drept pretins, in conditiile in care hotararea este lipsita de executionalitate, prin efectul prescrieriptiei dreptului de acere executarea silita, dar in ipoteza in care dreptul material la actiune s -a prescris, ar echivala, un opinia instantei de recurs, cu lasarea fara substanta adreptului de "acces la un tribunal," garantat de articolul 6 din CEDO. Privilegiul nu se poate sterge pana la indeplinirea prestatiei dispusa prin hotararea judecatoreasca...Imi pare rau. (am avut o astfel de actiune,,,si, debitorul a fost obligat sa indeplineasca prestatia..)
Din descrierea facuta de forumist, nu reiesa ca a fost investita acea sentinta cu formula executorie si nici ca s-ar fi dispus printr-un executor judecatoresc sa fie executata.
De aceia am dat acea solutie.
Mai mult, decizia este din 2011 si prestatia din 1998.
In rest, intru totul deacord cu domnia voastra.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
Domnule Manole, eu cred ca in cazul doamnei se vorbeste de un drept de creanta si acesta se prescrie in 3 ani. Decizia propusa spre consultare de dumneavoastra se refera la o actiune in revendicare.
In cazul doamnei este prescris dreptul la actiune, in cazul prezentat in decizie dreptul la actiune nu era prescris, era prescris dreptul la executare silita, deci sunt situatii total diferite.
Sulta este prescriptibila, termenul de 3 ani s-a scurs, singura actiunea este cea in constatarea implinirii termenului de prescriptie .

Alte discuții în legătură

Prescriere sulta mariagirbea mariagirbea Buna ziua!Sunt divortata de 4 ani si in urma partajului judiciar al imobilului in care locuiam,imobilul a ramas al meu urmand sa-i dau fostului sot o anumita ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Rejudecare partaj succesoral bms bms Din 1999 până în 2002 s-a judecat pe fond, în apel și recurs un partaj succesoral. S-a adjudecat masa succesorală la o parte cu sarcina sultei. Nici ... (vezi toată discuția)