avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PRESCRIERE SULTA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PRESCRIERE SULTA

Am o sulta de platit in baza unei hotarari de partaj succesoral din 1998. Problema este ca-mi apare la cartea funciara ca sarcina. Cum o pot radia? Nu se mai pune problema de plata.
O varianta, cred eu, ar fi o actiune in constatare la judecatorie prin care sa se ia act ca sulta s-a prescris si apoi mers cu hatararea la cartea funciara si radiata sarcina. Numai ca asta ar dura cam mult si nu sunt sigura ca e varianta cea mai buna.
Mai exista si alte variante, mai simple si mai rapide?
MonicaHanganu a scris:

Domnule Manole, eu cred ca in cazul doamnei se vorbeste de un drept de creanta si acesta se prescrie in 3 ani. Decizia propusa spre consultare de dumneavoastra se refera la o actiune in revendicare.
In cazul doamnei este prescris dreptul la actiune, in cazul prezentat in decizie dreptul la actiune nu era prescris, era prescris dreptul la executare silita, deci sunt situatii total diferite.


...........................................................
CEDO, nu face distinctie; actiune in revindecare a unui drept de creanta, sau dreptul de creanta ce izvoraste dintr-un drept de sulta, ci, un "drept recunoscut judecatoreste printr-o hotarare definitiva de catre un Tribunal." Hotarare care si-a pierdut puterea executorie, cu putere de lucru judecat este tocmai proba ca s-a recunoscut dreptul de sulta, intr-o noua actiune solicitand acelas drept pretins (caz pe care l-am avut eu in solutionare,, si,, a fost castig de cauza.). Si CEDO prin jurisprudentele sale constante arata; "[..] ca este iluzoriu atunci cand i s-a recunoscut un drept si posesorul dreptului nu poate intrat in drepturile recunoscute printr-o hotarare definitiva. Deasemeni mai arata ca procesul civil se incheie odata cu intrarea in drepturi a celui carui i s-a recunoscut dreptul de un Tribunal printr-o hotarare definitiva, prin punerea in executare a hotararii.[..]"#-o
Multumesc pentru raspunsuri.
Ar mai fi o problema. Creditorul sultei este pus sub interdictie de vreun an de zile, internat intr-un sanatoriu (n-a solicitat sulta niciodata), iar debitorul sultei este chiar tutorele. Nu se pune problema de intretinere. Tutorele vrea doar sa scape de acea sarcina din cartea funciara pentru a putea face un act de dispozitie. Credeti ca in situatia asta ar putea exista probleme la solutionarea unei astfel de actiuni in constatare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere sulta mariagirbea mariagirbea Buna ziua!Sunt divortata de 4 ani si in urma partajului judiciar al imobilului in care locuiam,imobilul a ramas al meu urmand sa-i dau fostului sot o anumita ... (vezi toată discuția)
Radiere sulta din cartea funciară tinu78 tinu78 In februarie 2010 in urma unui hotărâri judecătorești sa stabilit plata sultei pentru 5 persoane dintre care si bunica mea care in 2012 a decedat, 2 ... (vezi toată discuția)
Rejudecare partaj succesoral bms bms Din 1999 până în 2002 s-a judecat pe fond, în apel și recurs un partaj succesoral. S-a adjudecat masa succesorală la o parte cu sarcina sultei. Nici ... (vezi toată discuția)