avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citatie proces penal. Neprezentare, consecinte
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citatie proces penal. Neprezentare, consecinte

Buna ziua!
Am si eu o intrebare in legatura cu o citatie primita. Sa incep cu inceputul. La inceputul lunii iulie in anul 2011 s-au prezentat la mine acasa doi politisti si mi-au inmanat o citatie pt un proces penal care se desfasura in Iasi (eu locuiesc in Onesti - BC, la aprox 180 de km de Iasi). Pe acea citatie era lasat un numar de telefon al unui comisar care se ocupa de caz. In acel moment eram insarcinata in 38 de sapt si am sunat respectivul comisar si i-am explicat ca nu am cum sa ajung la tribunal deoarece nu aveam cum sa ma deplasez in Iasi din cauza sarcinii. Deasemenea l-am intrebat pe comisar despre ce este vorba pentru ca eu habar nu aveam. precizez ca am terminat facultatea in Iasi in anul 2009. Domnul comisar mi-a zis ca este vorba despre o firma de unde un angajat a furat niste bani si ma chemau in calitate de martor (cei de la firma respectiva sustin ca eu as fi lucrat acolo). am explicat ca nu auzisem de acea firma cu sediul in Iasi si ca eu m-am angajat pt prima oara in sept 2009 in Onesti. Firma despre care imi oferea explicatii comisarul este una care organizeaza cursuri de perfectionare; eu nu am urmat nici un astfel de curs. Atunci domnul comisar a zis ca nu mai este nevoie sa ma prezint la tribunal si ca in caz de ceva voi fi contactata.
Ieri m-am trezit in cutia postala din nou cu o citatie pt acelasi lucru, dar de data asta nu mai este lasat nici un numar de telefon. De data aceasta sunt chemata pt un recurs in calitate de martor. Eu nu prea am cum sa ma deplasez pt ca am doi copii mici, unul de 1 an si 11 luni si celalalt de 5 luni, pe care nu am in grija cui sa-i las. Nu mentioneaza nicaieri de vreo amenda in caz de neprezentare. Am intrat pt net la Curtea de Apel Iasi si am cautat respectivul dosar si am vazut ca de vreo 5 luni are numai amanari.
Ce mi se poate intampla daca nu ma prezint?
Cel mai recent răspuns: Constantin021 , utilizator 21:27, 21 Noiembrie 2018
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa transmiteti urgent la Iasi, la instanta care v-a chemat, o solicitare din care sa reiasa cele expuse mai sus insotita de dovezi (copie de pe certificatele de nastere ale copiilor si, eventual, de pe cartea de munca, de pe diploma de absolvire din care sa reiasa data absolvirii, etc). Aratati ca nu stiti nimic despre cauza respectiva si solicitati sa fiti scoasa de pe lista de martori.
Eventual solicitati sa fiti audiata la domiciliu prin comisie rogatorie avand in vedere situatia dumneavoastra.
Daca nu va scot, va trebui sa va prezentati pentru ca va vor solicita prezenta cu amenda si cu mandat de aducere daca instanta considera ca marturia dumneavoastra este esentiala in dezlegarea cauzei.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Am revenit...
Dupa cateva nopti nedormite si intrebat pe unul altul m-am hotarat sa ma duc la Iasi sa vad despre ce este vorba si sa lamuresc totul, inclusiv sa ma lamuresc si pe mine. Buuunnn... azi m-am trezit cu doi domni jandarmi la poarta care mi-au spus ca trebuie sa ma duca dumnealor la Iasi, ca trebuie sa fiu insotita. Chiar este nevoie, ma simt ca cel mai mare infractor; ce inseamna ca trebuie sa fiu insotita, este asa de grava problema? Ma sperie toata treaba asta cu insotitul de catre jandarmi, mai ales ca nu stiu despre ce este vorba. Imi dau seama ca ei nu au nicio vina si ca isi fac doar treaba, dar totusi am fost citata in calitate de martor, inca nu stiu martor la ce dar asta o sa ma lamuresc eu, si ma simt un infractor. Nu am avut niciodata probleme cu legea, doar o amenda la tramvai platita pe loc, ma simt hartuita!
Buna seara!!
Am o intrebare daca imi poate răspunde cineva.
Ce se întâmplă daca esti martor intr un proces penal si nu te prezinti nici la un proces.da nu am primit nici o citatie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor in accident yoluskyoyo yoluskyoyo Buna dimineata.Dupa aproape 1 an de la producerea unui accident rutier petrecut in afara localitatii,soldat cu moartea victimei si dupa ce am fost de 3 ori la ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb. tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua. Azi am avut ghinionul sa fiu surprins pe linia troleibuz 85 fara bilet, pe distanta de 2 statii, de la M. Bravu la Autogara Obor. Iesisem de la ... (vezi toată discuția)
Intimat pentru fond?? marin82 marin82 Buna ziua! Am primit o citatie care zice cam asa: "Subsemnatul este chemat in aceasta instanta camera 64, c1c, in ziua de 3 noiembrie 2008 , ora 8:30, in ... (vezi toată discuția)