avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort copil minor dubla cetatenie, domiciliu stabil ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort copil minor dubla cetatenie, domiciliu stabil in strainatate

Buna ziua, as dori sa aflu daca se poate divorta in Romania, de preferinta la notariat, in urmatoarele conditii:
- casatoria s-a incheiat in Romania acum 11 ani;
- sotul este olandez;
- sotia este romanca, cu dubla cetatenie, locuieste de 7 ani cu sotul in Olanda dar si-a pastrat CI romaneasca;
- copilul (6 ani) e nascut si crescut in Olanda, are dubla cetatenie.
Daca da, ce conditii trebuie sa indeplineasca sotia pentru a obtine custodia copilului?
In al doilea rand, conform legislatiei romane, cat priveste dreptul la pensie acumulat in timpul casatoriei, acesta se imparte intre fostii soti?
Va multumesc.
Casatoria poate fi desfacuta in Romania.
Se va dispune locuinta minorului la mama, daca aceasta doveste ca are conditii bune de trai si , afectiv vorbind, poate sa ii ofere copilului un spatiu securizant.

Desfacerea casatoriei , pe cale notariala, este operanta in cazul in care sotii convin cu privire la toate capetele de cerere, principale si accesorii, ale divorturi.In caz de neintelegeri, instanat de judecata este cea care transeaza procesul de divort.


Instanta de judecata poate dispune stabilirea locuintei copilului minor in strainatate, dupa efectuarea unei anchete psihosociale, prin comisie rogatorie interntionala.

Pensia de intretinere este platita raportat la venitul net realizat, plafonul maximal stabilit de Codul civil in vigoare fiind de 25 % din acest venit.

In situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu presteaza nicio activitate remunerata , pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala si statul unde acesta locuieste in mod obisnuit.

Pensia de intretinere poate fi platita intr-un cuantum fix sau poate fi stabilita in cota procentuala.

Obligatia legala de intretinere poate fi realizata si in natura, daca exista un acord intre soti, in acest sens, sau daca exista o dispozitie a instantei de judecata.

De asemenea, se poate remite o suma de bani globala, cu titlu de pensie de intretinere.

Copilul poate parasi tara fara acordul celuilalt parinte, daca are pasaportul emis de autoritatile olandeze.



Succes.


Multumesc frumos.
O lamurire in ce priveste intrebarea despre pensie: in Olanda in urma divortului se pare ca fiecare sot are dreptul la o parte din dreptul la pensie acumulat prin contributia celuilalt sot la asigurarile sociale din timpul casatoriei. Sa inteleg ca in Romania nu exista o astfel de reglementare? Daca nu exista, atunci se aplica legea olandeza asupra sumei respective acumulate in Olanda, sau legea romana?
puteti beneficia de ce prevede legea ca se acorda dupa divort doar daca aveti o Hotarare judecatoreasca de desfacerea a casatoriei. se poate divorta invocandu-se prevederile legii olandeze in instanta romana. la notar in nici un caz.

de fapt, dupa parerea mea este mult mai bine sa divortati prin instanta, deoarece puterea si recunoasterea unei Hotarari judecatoresti este incontestatbil mai mare decat a unui act notarial,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu minori aflati in strainatate BARSAN L. BARSAN L. impreuna cu familia am hotarat sa ne stabilim in urma cu un an pe teritoriul statului German. Impreuna avem doi copii minori in varsta de 12 si 9 ani care sunt ... (vezi toată discuția)
Divort intre persoana cu cetatenie dubla romana/olandeza si cetatean olandez Liliana_vdv Liliana_vdv Am o intrebare referitoare la procedura de divort intre mine, persoana cu dubla nationalitate romana/olandeza, si sotul olandez. Domiciliul comun este in ... (vezi toată discuția)
Divort in olanda ContSters211095 ContSters211095 Buna Ziua, Doresc si eu disperata ajutorul d-voastra ! M-am casatorit in anul 2009 / 3 ianuarie cu cetatean olandez in Romania, Jud. Hunedoara (resedinta ... (vezi toată discuția)