avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sentinta definitiva si irevocabila mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sentinta definitiva si irevocabila mostenire

Buna ziua,

Va solicit parerea in urmatoarea speta:
- In 2001 persoana X face un testament olograf in favoarea persoanei Y in care ii lasa dupa deces un imobil cu clauza de intretinere; testament ce nu a fost autentificat la notar niciodata si este semnat in prezenta unui martor.

- In februarie 2009 persoana X face un testament notarial in favoarea persoanei Y in care ii lasa dupa deces toate bunurile detinute cu clauza de intretinere.

- In august 2009 persoana X revoca la notar in totalitate testamentul notarial in favoare persoanei Y.

Persoana Y nu este mostenitoare de drept (este varul persoanei X).
Mostenitorii de drept (nepoate) numite persoanele Z in continuare deschid proces pentru succesiune:
- La Fond persoanele Z pierd procesul
"Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge acţiune ca neîntemeiată. Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare."

- La Apel persoanele Z castiga procesul
"Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa civilă apelată în sensul că: Admite acţiunea. Dispune anularea parţială a certificatului de moştenitor şi legatar în ceea ce priveşte calitatea de legatar cu titlu particular a parat persoana Y. Constată că pârâtul nu are calitatea de legatar cu titlu de particular asupra acestui imobil. Constată că în privinţa acestui imobil au vocaţie succesorală concretă moştenitorii legali Z ai defunctei persoane X, indicaţi prin certificatul de moştenitor. Cu recurs."

- La Recurs persoanele Z pierd procesul
"Tip solutie: Admitere recurs
Solutia pe scurt: Admite recursul. Modifică în tot decizia recurată. Respinge ca nefondat apelul. Irevocabilă. - HPI/ªP"

In proces s-a sustinut faptul ca revocarea testamentului notarial nu revoca si testamantul olograf din 2001.

Mai exista vreo cale de atac asupra acelui act de mana?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Monica Hanganu , Mediator 23:44, 6 Iunie 2013
Mai poate fi atacat daca prin testament s-a depasit rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. In sensul ca poate supus reductiunii.
Deci, daca mostenitorii rezervatari nu si-au putut recupera din masa succesorala ( toate bunurile ramase + imobilul din testament) macar 1/2 din cota lor legala de mostenire, atunci pot cere reductiunea testamentului pentru completarea rezervei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de dezmembrare si donatie ...atacabil? andre85 andre85 SPETA: contract de dezmembrare si donatie incheiat intre 1. 'A' si satia 'B' in calitate de copartajanti si donatari, si: 2.X (fiica lui A si B ) in ... (vezi toată discuția)
Exprimare text in testament popo_acas popo_acas Buna ziua, Nu cunosc , care ar fi formulele de text care trebuie folosite in un testament . Adica daca X doreste sa dirijeze catre Y , proprietatea P cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire testamentara si legala ContSters206169 ContSters206169 am o fituica intitulata \"testament universal\" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat ... (vezi toată discuția)