Va solicit parerea in urmatoarea speta:
- In 2001 persoana X face un testament olograf in favoarea persoanei Y in care ii lasa dupa deces un imobil cu clauza de intretinere; testament ce nu a fost autentificat la notar niciodata si este semnat in prezenta unui martor.
- In februarie 2009 persoana X face un testament notarial in favoarea persoanei Y in care ii lasa dupa deces toate bunurile detinute cu clauza de intretinere.
- In august 2009 persoana X revoca la notar in totalitate testamentul notarial in favoare persoanei Y.
Persoana Y nu este mostenitoare de drept (este varul persoanei X).
Mostenitorii de drept (nepoate) numite persoanele Z in continuare deschid proces pentru succesiune:
- La Fond persoanele Z pierd procesul
"Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge acţiune ca neîntemeiată. Cu apel in termen de 15 zile de la comunicare."
- La Apel persoanele Z castiga procesul
"Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa civilă apelată în sensul că: Admite acţiunea. Dispune anularea parţială a certificatului de moştenitor şi legatar în ceea ce priveşte calitatea de legatar cu titlu particular a parat persoana Y. Constată că pârâtul nu are calitatea de legatar cu titlu de particular asupra acestui imobil. Constată că în privinţa acestui imobil au vocaţie succesorală concretă moştenitorii legali Z ai defunctei persoane X, indicaţi prin certificatul de moştenitor. Cu recurs."
- La Recurs persoanele Z pierd procesul
"Tip solutie: Admitere recurs
Solutia pe scurt: Admite recursul. Modifică în tot decizia recurată. Respinge ca nefondat apelul. Irevocabilă. - HPI/ªP"
In proces s-a sustinut faptul ca revocarea testamentului notarial nu revoca si testamantul olograf din 2001.
Mai exista vreo cale de atac asupra acelui act de mana?
Mai poate fi atacat daca prin testament s-a depasit rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. In sensul ca poate supus reductiunii.
Deci, daca mostenitorii rezervatari nu si-au putut recupera din masa succesorala ( toate bunurile ramase + imobilul din testament) macar 1/2 din cota lor legala de mostenire, atunci pot cere reductiunea testamentului pentru completarea rezervei.