avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartitoare caldura utilizatori casnici
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartitoare caldura utilizatori casnici

Locuiesc intr-un bloc in care, din 20 apartamente 4 au repartitoare iar restul proprietarilor centrala proprie. In iarna lui 2012 am platit la caldura ce trece prin tevile din apartamentul meu ( eu am centrala) mai mult decat a platit vecinul meu care se incalzeste de la CET si are repartitoare. Nu reusim sa-i convingem pe acesti 4 proprietari sa se debranseze( desi atunci cand s-au pus repartitoarele cerinta era ca min 80% din proprietarii din bloc sa se incalzeasca de la CET).
d-na de la asociatia de proprietari ne-a sugerat ca noi cei care avem centrale putem semna o cerere prin care solicitam inchiderea sau debransarea de la CET a intregului bloc. este legala acesta actiune?
ce alte posibilitati legale avem sa ne protejam resursele financiare impotriva vecinilor care nu sunt corecti?

va multumesc !
Nu exista temei legal pentru ca detinatorii de CT sa oblige debransarea proprietarilor de la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic
Care este incorectitudinea vecinillor ?
ma gandesc ca, daca atunci cand s-au pus repartitoare ,era necesar sa se incalzrasca de la CET min 80 % , iar acum situatia este alta, nu este tocmai corect ca noi cu centrale sa platim ceea ce ceilati fura. Repet, eu intr-o luna de ioarmna platesc gazul 250 ron si platesc si caldura data de tevi 110 ron in timp ce vecinul (care are 3 camere si locuiesc 5 pers- ma gandesc ca nu locuiesc intr-o camera toti) a platit 89 ron. este clar ca undeva se fura iar noi ceoilalti platim.

de fapt eu nu vreau neaparat ca vecinii sa se debranseze , ci in loc de rapartitoare , sa se foloseasca pt calcul suprafata apartamentului.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Adriantot, moderator
Ceeace puteti sa faceti e sa reziliati contractul cu firma de repartitoare, deoarece acesta e incheiat nu de cei patru propietari ci de Asociatie si acolo sunteti majoritari.

Hotia evidenta de care vorbiti nu este a strict a vecinilor ci a statului care a stabilit prin Ordinul 343/2010 al ANRSC o modalitate de calcul aberanta si care, mai mult, permite ca in apartamente temperatura sa nu fie limitata inferior (daca vecinii inchid caloriferele ar trebui sa aiba 6 grade in apartamente, dar au mai mult fiindca se incalzesc prin pereti de la cei cu centrale).
In vest, asa cum spunea un parlamentar esti obligat sa mentii o temperatura minima de 12 grade in apartament, ca sa nu deranjezi pe vecini.
@iulianna
.... si sa nu mai platiti deloc caldura la comun deoarece in acest caz nimeni n-ar putea sa mai dovedeasca partea din cantitatea de caldura intrata in bloc care circula pe spatiile comune, nu?
Adica sa nu mai existe niciun control al calculului si toata caldura sa fie impartita intre cei 4 ramasi in sistemul centralizat?
iulianna1 a scris:
.. din 20 apartamente 4 au repartitoare iar restul proprietarilor centrala proprie.

Aici este necazul dumneavoastra. S-a creat o disproportie intre cei bransati si cei debransati prea mare.
In blocurile in care marea majoritate sunt bransati la sistemul centralizat, cei debransati platesc sume foarte mici aferente incalzirii spatiilor comune si tevilor ce trec prin apartamente.
Solutia pe care o sugerez:
Discutati in adunarea generala, lamuriti-i pe cei 4 vecini sa se debranseze, luati hotararea de reziliere a contractului cu furnizorul de agent termic si evident si a contractului cu firma ce calculeaza pe baza repartitoarelor.
Intotdeauna acolo unde sunt in bloc doua sisteme de incalzire (cel comun si cel individual), exista si probleme: disconfort, tentatia de a insela, nemultumiri cu privire la repartizarea costurilor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am ramas doar 3 apartamente fara centrala proprie daniel71 daniel71 #-o Locuiesc la un bloc cu 4 etaje cu 2 scari. Deoarece in Brasov a fost partial compromisa instalarea repartitoarelor in blocul nostru toti locatarii au optat ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura din sistem centralizat pentru locuintele cu centrala termica andronicandreea andronicandreea Buna seara, In ciuda tuturor discutiilor de pe forum pe acest subiect nu am reusit sa gasesc un raspuns la urmatoarea intrebare: [b]Exista vreo ... (vezi toată discuția)