avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citare ca martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citare ca martor

Buna,

Am primit, in posta (nimeni nu a semnat de primire) o citatie de martor intr-un proces de fond. Se refera la ceva furturi facute cu cel putin 6 luni in urma. Sunt citat ca martor dupa ce aflandu-ma in momentul nepotrivit la politie, am acceptat sa merg cu duba la reconstituiri la ceva furturi din masini (casetofoane, chestii de genul).

La reconstituirile astea am fost prin august anul trecut parca, atunci mi-au luat datele din buletin, la vreo 2 sapt dupa au redactat ei de mana o declaratie, pe care am citit-o asa fugitiv sa vad ca-s scrise doar alea ce am vazut la reconstituiri inainte de a o semna, si gata.

Pe atunci pustiul avea vreo 17 ani, acum banuiesc ca a trecut peste 18...

Acum sunt citat ca martor. Trebuie sa ma duc? si daca nu ma duc, ce se poate intampla.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 12:24, 10 Martie 2009
1. Da, trebuie sa va duceti.

2. Daca nu va duceti, instanta va citeaza cu mandat de aducere sau va amendeaza. Si in penal amenzile judiciare sunt mari (art. 198 Cod procedura penala).
trebuie sa va duceti. nu se intampla nimic, decat ca declarati exact la ce ati luat parte. daca nu mergeti si nu se renunta la audierea d-voastra aveti sanse mari sa luati o amenda destul de consistenta.

av Zaharia F.
Dumneavoastra sunteti citat ca si martor propus de Ministerul Public. Va prezentati la instanta in ziua respectiva si declarati ceea ce stiti si daca va mentineti declaratia data in fata organului de urmarire penala. daca nu va prezentati riscati sa fiti dus cu mandat sau sa primiti amenda.
ZFCALIN a scris:

trebuie sa va duceti. nu se intampla nimic, decat ca declarati exact la ce ati luat parte. daca nu mergeti si nu se renunta la audierea d-voastra aveti sanse mari sa luati o amenda destul de consistenta.

av Zaharia F.


Pai dupa reconstituiri am semnat declaratia aia de dupa, in care erau descrise reconstituirile cu lux de amanunte. Problema e ca citatie e intr-o zi de marti, si nici macar nu au specificat ora. Eu sunt student, am laboratoare, nu pot lipsi, si mai mult, am de mers 130 km pana la tribunalul respectiv. Nu vad de ce as da din banii mei, asa degeaba, din moment ce ei au deja declaratia respectiva.... Imi da mie ministeru public 150 ron pt drum? Nu cred
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2009
tarca, utilizator
Ar trebui pe citatie sa fie si ora.
De regula, va prezentati dimineata si stati acolo pana se striga dosarul.
Acum, a fost alegerea dvs. sa mergeti la reconstituire. Ar trebui sa va prezentati.
In legatura cu cheltuielile: "Art. 190. - Martorul, expertul si interpretul chemati de organul de urmarire penala ori de instanta de judecata au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, intretinere, locuinta si altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.
...
Sumele acordate potrivit alin. 1, 3 si 4 se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si in fata caruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Aceste sume se platesc martorului imediat dupa infatisare, iar expertului si interpretului, dupa ce si-au indeplinit insarcinarile."

Alte discuții în legătură

Comisie rogatorie pentru martor marinica71 marinica71 am primit o citatie de la politia buzau sa ma prezint in calitate de martor privind savarsirea infractiunii de furt.eu locuiesc la iasi si nu am timpul necesar ... (vezi toată discuția)
Martor proces penal cristian.ghiga cristian.ghiga Salut! Sunt citat ca martor pentru Fond-furtul calificat intr-o alta localitate decat cea in care locuiesc acum. Intrebarea mea este daca cheltuiala cu ... (vezi toată discuția)
Inculpat - cine ii plateste ziua lipsa de la serviciu muscalucristina muscalucristina buna ziua, va rog ajutati-ma cu o informatie, eu angajator am un salariat care este citat la tribunal ca si inculpatintr-un dosar ...eu sunt obligat sa ii ... (vezi toată discuția)