avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... INCULPAT - CINE II PLATESTE ZIUA LIPSA DE LA SERVICIU
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

INCULPAT - CINE II PLATESTE ZIUA LIPSA DE LA SERVICIU

buna ziua,

va rog ajutati-ma cu o informatie, eu angajator am un salariat care este citat la tribunal ca si inculpatintr-un dosar ...eu sunt obligat sa ii platesc ziua in care el se prezinta la tribunal? si daca da care este art de lege care reglementeaza acest lucru.

multumesc anticipat!
Cristina Muscalu
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:15, 28 Noiembrie 2013
Martorul are dreptul.
De inculpat nu am intalnit nicio situatie.
El nici nu este obligat sa mearga la proces.
Are insa acest drept...
Buna ziua,

salariul se achita pentru munca prestata. In zilele in care salariatul nu se prezinta, chiar si motivat de prezenta la un proces, acesta nu are dreptul la salariu.

Costi Boncu
multumesc pentru raspuns!

deci , d-voastra spuneti ca nu este obligat sa se prezinta la proces chiar daca el fiind inculpatul?
costiboncu a scris:

Buna ziua,

salariul se achita pentru munca prestata. In zilele in care salariatul nu se prezinta, chiar si motivat de prezenta la un proces, acesta nu are dreptul la salariu.

Costi Boncu

Eu stiu asa, in cazul in care salariatule este citat in fata organului de urmarire penala, angajatorul nu se poate opune invoirii acestuia. Astfel, salariatul trebuie sa se prezinte la locul, ziua si ora indicate in citatie, astfel incat absenta de la locul de munca va fi motivata. Plata salariului pe durata absentei de la locul de munca este prevazuta de Codul de procedura penala in privinta persoanelor chemate ca martori, experti sau interpreti.

Astfel, art. 190 alin. (2) din Codul de procedura penala prevede ca martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu, pricinuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata, iar potrivit alin. (6) din acelasi articol, suma care reprezinta venitul aratat in alin. 2 se plateste de cel la care lucreaza martorul, expertul sau interpretul.

Asadar, potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala, persoana va primi salariu pe perioada absentei de la locul de munca datorata convocarii de catre organul de urmarie penala in calitate de martor, expert sau interpret, iar acesta va fi platit de angajatorul la care lucreaza salariatul."

insa, eu nu stiu daca si salariatului citat ca si inculpat ii se va platii ziua cand trebuie sa se prezinte la tribunal....
muscalucristina a scris:

multumesc pentru raspuns!

deci , d-voastra spuneti ca nu este obligat sa se prezinta la proces chiar daca el fiind inculpatul?

Da si ceea ce spun eu e litera de lege...

Problema inculpatului este cu statul daca este nevinovat.
Daca este vinovat nu o sa fie platit cu salariu pt ca a comis infractiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zi libera mirela 2 mirela 2 Daca sunt chemata ca martor la un proces,cu citatie primita sau termen luat la cunostiinta, trebuie sa imi fac cerere de concediu ptr 1 zi sau angajatorul ... (vezi toată discuția)
Proces ani - citatie martor CPE CPE Buna ziua, Sunt din Bucuresti, am fost citat ca martor impreuna cu sotia intr-un proces intentat de ANI (am cumparat niste bunuri de la o anumita persoana, ... (vezi toată discuția)
Mare dilema: citat la politie; cum motivez absenta la locul de munca? ContSters147225 ContSters147225 Chiar nu poate nimeni din atatea capete luminate de aici,avocati, juristi, consultanti juridici,etc - sa-mi nraspunda la o intrebare atat de simpla ? In ... (vezi toată discuția)