avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Proces ANI - citatie martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Proces ANI - citatie martor

Buna ziua,

Sunt din Bucuresti, am fost citat ca martor impreuna cu sotia intr-un proces intentat de ANI (am cumparat niste bunuri de la o anumita persoana, procesul fiind intentat ulterior).
Singura problema este ca procesul este la Cluj, la mijlocul saptamanii, insemndand ca trebuie sa-mi iau concediu minim o zi. Din cate inteleg, sunt indreptatit cel putin la recuperarea cheltuielilor de deplasare.
As dori sa aflu care este modul prin care pot recupera acesti bani, deoarece, cu sau fara valoarea zilei de munca pierdute, nu e o suma neglijabila.

Va multumesc,
Constantin
Cel mai recent răspuns: CPE , utilizator 17:43, 20 Aprilie 2012
Art. 190: Sumele cuvenite martorului, expertului si interpretului
(1) Martorul, expertul si interpretul chemati de organul de urmarire penala ori de instanta de judecata au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, intretinere, locuinta si altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.
(2) Martorul, expertul si interpretul care sunt salariati au dreptul si la venitul de la locul de munca, pe durata lipsei de la serviciu, pricinuita de chemarea la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata.
(3) Martorul care nu este salariat, dar are venit din munca, este indreptatit sa primeasca si o compensare.
(4) Expertul si interpretul au dreptul si la o retributie pentru indeplinirea insarcinarii date, in cazurile si conditiile prevazute prin dispozitii legale.
(5) Sumele acordate potrivit alin. 1, 3 si 4 se platesc pe baza dispozitiilor luate de organul care a dispus chemarea si in fata caruia s-a prezentat martorul, expertul sau
interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Aceste sume se platesc martorului imediat dupa infatisare, iar expertului si interpretului, dupa ce si-au indeplinit
insarcinarile.
(6) Suma care reprezinta venitul aratat in alin. 2 se plateste de cel la care lucreaza
Multumesc de informatii.
Conform aliniatului 5, "Aceste sume se platesc martorului imediat dupa infatisare, iar expertului si interpretului, dupa ce si-au indeplinit insarcinarile".

As putea intelege ca totul va decurge de la sine, dar ma indoiesc.
Trebuie sa fac o anumita cerere, sa prezint dovezi pentru cheltuieli?
De exemplu, sunt acceptate facturi de benzina? (m-ar mira).

Aliniatul 6 mi se pare ciudat, dar nu cunosc obligatiile angajatorului in acest caz, o sa intreb.
Se face cerere scrisa/ verbala in fata instantei in care va prezentati, cu dovezi scrise privind cheltuielile de transport si alte cheltuieli necesare deplasarii.
Daca aveti un loc de munca solicitati dovada scrisa de la instanta ca v-ati prezentat si veti fi "scutit" in ziua respectiva de la locul de munca.
Multumesc, este clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zi libera mirela 2 mirela 2 Daca sunt chemata ca martor la un proces,cu citatie primita sau termen luat la cunostiinta, trebuie sa imi fac cerere de concediu ptr 1 zi sau angajatorul ... (vezi toată discuția)
Dosar penal croi croi Sotul meu a primit o citatie in calitate de martor la parchetul de pe langa inalta curte de casatie si justitie bucuresti.I se spune nr dosarului dar nu spune ... (vezi toată discuția)
Comisie rogatorie pentru martor marinica71 marinica71 am primit o citatie de la politia buzau sa ma prezint in calitate de martor privind savarsirea infractiunii de furt.eu locuiesc la iasi si nu am timpul necesar ... (vezi toată discuția)