avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna - codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna - codul muncii

Desi am facut cerere scrisa pentru 5 zilede CO....patronul nu-mi raspunde..iar din gura...imi zice ca nu e de acord ca nu are "oameni"...
Practic suntem la jumatatea anului..si eu nu mi-am luat nici o zi de CO..daca imi cer dreptul...nu ma baga in seama..!?
Ce posibilitati am sa-l oblig? Ma pot plange la ITM?
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2013
doar_eumike, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:03, 8 Iunie 2013
Este obligat sa va dea, daca aveti programare de concediu facuta pana la 31.12.2012 !
Este oricum obligat sa va dea pana la sfarsitul anului 2013 !
Este obligat sa va primeasca cererea si sa va puna rezolutie pe ea: da sau nu si de ce !
pai..programere nu am..pt 3-5 zile..a aparut o problema in familia mea...si nu aveam cum s-o anticipez in 2012..ACum i-am spus de pb...si se face ca nu-l intereseaza...mai deschide intre timp 2 spatii comerciale..si a luat din angajati..sa-i redistribuie..practic...muncim 12 ore pe zi..3 angajati in 3 magazine..
Daca vorbim de CO..programat codul munci spune ca trebie sa-mi iau 10 zile consecutive..nu!?..ori nu e cazul acum..
Multumesc!
@ doar_eumike

1. Dreptul la concediul de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

2. Dreptul la concediu de odihna anual este reglementat prin lege. Acesta trebuie acordat obligatoriu proportional cu perioada lucrata de la incheierea contractului individual de munca si pana la sfarsitul anului calendaristic respectiv.

3. Daca angajatorul refuza sa acorde angajatilor concediul de odihna anual, angajatul este indreptatit sa introduca actiune la instanta competenta, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.
Fiind un litigiu de munca, sarcina probei incumba angajatorului. Practic societatea este cea care va trebui sa faca dovada faptului ca a acordat intregul concediu sau ca nu a refuzat acordarea acestuia.
pai si daca nu ma duc la servici ma poate da afara?
eu nu-mi permit sa judec acum...decesul a avut oc azi..nunta are loc maine...NU e cam 'vag"..fiinde vb de un litugiu adresati-va instantei"???
Daca nu va duceti la serviciu si absentele nemotivate sunt considerate abatere grava prin regulament intern, da , poate sa va dea afara din serviciu. Nu va recomand sa faceti asta!
Din pacate nu aveti cum sa ii fortati mana sa va dea concediul de azi pe maine.
Totusi in afara de concediul de odihna mai aveti doua art din Codul muncii care va sunt favorabile:
Art. 152. — (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
Art. 153. — (1) Pentru rezolvarea unor situații personale salariații au dreptul la concedii fără plată.

Totusi, fiind o firma mica ar trebui sa existe colaborare si intelegere cu angajatorul, asa se pot rezolva problemele, de comun acord. Dar ... se pare ca nu ati gasit cel mai bun angajator!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de concediu si plata concediului de odihna popflorincozmin popflorincozmin Buna ziua 1.Va rog sa ma lamuriti in privinta indemnizatiei de concediu si plata concediului de odihna neefectuat. Angajatorul a incheiat cu angajatul un ... (vezi toată discuția)
Avertizari Srb Srb Sunt angajat la o firma franceza situata in Bucuresti. Ceea ce presupune ca seful meu direct este un team leader(patronul fiind in franta), avand aici si HR. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru evenimente familiale deosebite getutz getutz buna seara.va rog frumos,as vrea sa stiu,daca se poate,la cate zile de concediu de odihna platite am dreptul in cazul decesului tatalui meu.in contractul ... (vezi toată discuția)