Ordinul 250/2004 la noi in tara scuteste pe absolventii studiilor superioare in Informatica de taxa pe venit de 16% (daca angajatorul respecta conditiile stabilite in ordinul respectiv). Am auzit ca asa ar fi cazul si in Germania sau mai multe state din UE, insa nu am gasit nimic concret. Imi poate cineva confirma daca aceasta lege este valabila pe tot teritoriul UE? Doar Germania ma intereseaza in mod special. Facultatile acredidate din Romania sunt recunoscute in UE cand vine vorba de angajare, insa sunt foarte curios daca se aplica scutiri pe impozit.
Stiu doar ca exista clasele astea de impozitare si la sfarsit de an depinde de persoana ti se pot face niste deduceri dar referitor la IT nu stiu nimic mai mult....poate ne lumineaza altcineva :)
Impozitarea salariilor
Impozitul pe salar este clasificat în 6 clase diferite de impozitare.
Clasa I este clasa pentru angajaţii necăsătoriţi.
Clasa II este clasa de impozitare pentru angajaţii care cresc singuri unul sau mai mulţi copii.
Clasa III este clasa de impozitare avantajoasă pentru angajaţii căsătoriţi - partenerul urmând să fie clasificat în clasa V de impozitare.
Clasa IV este pentru angajaţii căsătoriţi, fiind perfect identică cu clasa I. În cazul acesta şi partenerul obţine clasa IV.
Clasa V este clasa de impozitare dezavantajoasă pentru căsătoriţi în cazul în care partenerul se află în clasa III.
Clasa VI este clasa de impozitare pentru angajaţii care obţin mai mult de un salariu brut peste 400 de euro lunar.
Angajaţii căsătoriţi pot stabili în funcţie de salariul pe care îl câstigă, şi eventual în urma unei consultaţii cu un contabil, ce clasă de impozitare este recomandată partenerilor.
Impozitul pe venit şi contribuţiile sociale se percep şi pentru salarii suplimentare, cum ar fi al 13lea salar cât şi pentru prime şi bonusuri.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.