avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dobanda minima / maxima penalizatoare -mod de aplicare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dobanda minima / maxima penalizatoare -mod de aplicare

Care este dobanda penalizatoare ce poate fi trecuta intr-un contract comercial incheiat in 30.05.2013. (procentual)
Cum se aplica?! O singura data la suma restanta, sau pe zi intarziere?!

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Herra_, utilizator
Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 16:55, 7 Noiembrie 2013
In cazul in care potrivit contractului, oligatiile sunt purtatoare de dobanzi penalizatoare, partile sunt libere sa stabileasca nivelul acestora (deci neexistand o limita superioara impusa),cand nu se stipuleaza nivelul acesteia, se va plati dobanda legala .
Rta dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii d e referinta a Bancii Nationale a Romaniei la care se adauga 4 pcte procentuale.
Dobanda penalizatore curge d e la scadenta pana in momentul platii.Daca este vorba despre o plata esalonata,dobanda penalizatore se calculeaza in raport de suma scadenta.
Nu s-a modificat la 8 puncte procentuale?! (L72/2013)
Eu am scris in contract:

ART.4 Dobanzi penalizatoare: Pentru fiecare zi de întârziere a plăţii chiriei părţile de comun acord consimt să fie percepută o dobândă penalizatoare de 13.25 % aplicata la suma restanta ramasa de plata, suma ce se va factura si inregistra in contabilitatea partilor contractante. Dobanda penalizatoare este stabilita prin adaugarea unei marje de minimum 8 procente peste dobanda bancii centrale nationale (5.25%+8%)

nu stiu daca e bine.....as fi vrut sa trec 10% sau mai putin...

8)
Se majoreaza valoarea dobanzii legale penalizatoare pana la nivelul ratei de
referinta BNR plus 8 puncte procentuale.
De cand vor fi obligatorii noile prevederi legale?
Legea nr. 72/2013 nu prevede un termen ulterior publicarii, de la care sa intre in


multuuu
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Herra_, utilizator
Legea 72/2013 a completat dispozitiile Og 13/2011,respectiv art.3.Dar dispozitiile acestei legi nu sunt aplicabile obligatiilor banesti rezultate din contracte incheiate inainte de intrarea ei in vigoare ( 2aprilie 2013)
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
Legea 24/2000, Republicata 2010, privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative

Republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 260 din 21 aprilie 2010, prevede urmatoarele:

Intrarea in vigoare a actelor normative :
"Art. 12
(1) Legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor. Termenul de 3 zile se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, si expira la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.
(2) Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara.
(3) Actele normative prevazute la art. 11 alin. (1), cu exceptia legilor si a ordonantelor, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara. Atunci cand nu se impune ca intrarea in vigoare sa se produca la data publicarii, in cuprinsul acestor acte normative trebuie sa se prevada ca ele intra in vigoare la o data ulterioara stabilita prin text. "
Va rog sa imi spuneti ce dobanda penalizatoare (minima si in procente) pot sa scriu (convin) intr-un contract comercial incheiat in 30.05.2013, asa cum am intrebat initial.
Se aplica la sold o singura data, sau pe zi intarziere?!
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
Herra_, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere chirunicolae chirunicolae Am un contract de inchiriere semnat in 2004 in care penalizarilevsint de 0,30 ,si care evprelungit prin act aditional din 3 in 3 luni ,as putea sa contest ... (vezi toată discuția)
Cum calculez penalitati sume necuvenite radulescuc radulescuc Buna ziua, instituita publica la care lucrez a platit in 01.05.2014 o factura catre un agent economic. Pentru o parte din suma platita, am constatat ca ... (vezi toată discuția)
Penalitati contractuale ContSters98540 ContSters98540 Buna ziua, Avem un contract incheiat cu o societate si in acest contract nu sunt prevazute penalitati pentru intarzierea platii facturilor. Exista o lege ... (vezi toată discuția)