avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Anul de puscarie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Anul de puscarie

buna dimineata am o intrebare care tot ma chinuie si nu ii pot gasi raspuns nepotul meu are o condamnare de 7 si 6 luni din care a executat 4 ani si 2 luni .intrebarea mea e daca anul de puscarie e de 8 luni din cei 7ani si jumatatea el trebuie sa faca 4 ani si 8 luni in total sau aceasta e fractiunea de pedeapsa pina la comisia de eliberare conditionata e propus pentru aceasta comisie undeva prin decembrie el nu poate face cerere de eliberare mai de vreme
are si zile cistig din presare unor munci in afara penitenciarului si am inteles ca face cursuri de calificare acum .
Cel mai recent răspuns: BeGiovani , utilizator 19:30, 9 Noiembrie 2016
Inainte ca sa ceara la comisie eliberarea conditionata trebuie sa indeplineasca cateva termene prescrise de lege :

Capitolul III
PEDEPSELE PRINCIPALE APLICABILE PERSOANEI FIZICE

Secţiunea II
Închisoarea

Art. 59

Liberarea condiţionată

După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă arătate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.

În aplicarea dispoziţiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul.

Art. 591

Liberarea condiţionată în cazul infracţiunilor săvârşite din culpă

Cel condamnat pentru săvârşirea uneia sau mai multor infracţiuni din culpă poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, după ce a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin două treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplineşte şi celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.

Dispoziţiile art. 59 alin. 2 se aplică în mod corespunzător, liberarea condiţionată neputând fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin jumătate când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

În cazul în care pedeapsa ce se execută este rezultată din concursul între infracţiuni săvârşite din culpă şi infracţiuni intenţionate, se aplică dispoziţiile art. 59.

Dispoziţiile art. 59 alin. 3 şi 4 se aplică în mod corespunzător.


Detalii: [ link extern ]
multumesc pentru raspuns dar va rog sa imi raspunde ti in termeni uzuali pe intelesul unu om de rind si nu unui avocat sau jurist conditiile le decide comisia si instanta nu stiu eu daca le indeplineste sau nu eu am intrebat cit se calculeaza anul de puscarie si anume din cei 7 ani jumate cit trebuie sa faca pina la eliberare sau trebuie sa stea toti acesti ani in puscarie .pentru ca uni spun ca anul de puscarie e de 8 luni in afara de cistigul zilelor de munca .mai precis cit trebuie sa faca puscarie
In cazul dvs, daca infractiunea pt care a fost condamnat a fost savarsita cu intentie, trebuie sa efectueze 2/3 din pedeapsa pronuntata, pana cand intra in comisia de liberare conditionata, respectiv 5 ani.
Se tine cont si de perioada arestarii preventive si deasemenea de zilele considerate ca efectuate in baza muncii depuse-zile castig, dar trebuie sa execute efectiv cel putin 1/2 din pedeapsa pronuntata.
8 luni la an reflecta fractia de 2/3.
Ultima modificare: Luni, 10 Iunie 2013
Francisc Gerber, Avocat
incadrarea juridica e de tentativa de omor calificat asa scrie in dosar acum in motivare nu scrie ca a fost cu intentie sau din culpa in comisia de eliberare intra undeva prin decembrie ianuarie nu stiu data exacta si in luna aprilie face 5 ani de pedeapsa cap coada 12 luni la an multumesc pentru raspuns
In decembria sau ianuarie, la data implinirii a 2/3 din pedeapsa, in cazul dvs, cand se implinesc 5 ani, va intra in comisia de liberari, si functie de comportamentul avut pe perioada detentiei, comisia va face, fie o propunere de liberare conditionata, fie va mai amana aceasta propunere, in cazul in care persoana condamnata nu a dat dovezi temeinice de indreptare.

Alte discuții în legătură

Sustragerea de la executarea pedepsei cristipavel99 cristipavel99 buna ziua, am o intrebare si va rog sa imi dati un raspuns.daca o persoana se sustrage de la executarea pedepsei,si dupa un an se duce sa se predea,mai ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata aclaudiu aclaudiu Buna , As avea si eu o intrebare .Sotul meu a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare .A executat 2 luni din pedeapsa .Cand se poate cere eliberarea ... (vezi toată discuția)