avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Drept Penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Drept Penal

Buna ziua, am cateva intrebari la care imi este putin dificil sa gasesc un raspuns. As fi profund recunoscatoare daca ar putea sa raspunda un specialist la ele.
1.In cazul omorului sau al talhariei lipsa antecedentelor penale si recunoasterea faptei comise atenueaza pedeapsa? Daca da, la care din ele?
2Contributia participantilor la savarsirea infractiunii constituie o circumstanta agravanta legala? Din documentatia mea am gasit ca s-ar incadra la pluralitate de infractori, insa nu sunt ferm convinsa.
3.Cauzele modificatoare de pedeapsa determina o modificare cantitativa a pedepsei? Eu stiu ca determina si modificarea pedepsei(de ex din inchisoare in amenda), nu doar cuantumul acesteia. Insa acest "cantitativ" ma pune in dificultate.
Va multumesc frumos in avans si va doresc o zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: RopMihaela , utilizator 09:54, 12 Iunie 2013
Intre timp, dupa o documentatie mai profunda, am gasit raspunsurile la intrebari. Va multumesc frumos oricum.
La prima întrebare , răspunsul este că atât lipsa antecedentelor penale cât şi recunoaşterea faptei constituie circumstanţe atenuante şi contribuie la atenuarea pedepsei.
La a doua întrebare, răspunsul este da, dacă pluralitatea de făptuitori nu reprezintă un element circumstanţial agravant ( ca în cazul furtului comis de 2 sau mai multe persoane împreună) . ªi mai trebuie avut în vedere şi faptul că pluralitatea de făptuitori poate fi şi naturală , fără de care nu se poate comite infracţiunea ( bigamia de pildă sau incestul).
În rest, dacă există pluralitate ocazională, acest lucru constituie circumstanţă agravantă legală.
Răspunsul la cea de-a treia întrebare, , mai ambiguu, este că doar dacă în lege este prevăzută alternativ cu pedeapsa închisorii şi amenda penală, poate fi schimbată pedeapsa din închisoare în amendă. .Dacă nu cumva vă referiţi la înlocuirea pedepsei cu o sanţiune administrativă.
Oricum , cuantumul pedepsei variază în funcţie de existenţa circumstanţelor agravante, atenuante, a concursului de atenuante şi agravante şi de alte stări , circumstanţe, împrejurări , ce vor fi reţiunute la momentul individualizării judiciare a pedepsei.
Buna ziua,
Eu am gasit in cartea domnului profesor de la facultate "Individualizarea pedepsei" faptul ca in cazul infractiunilor foarte grave precum talharia sau omorul cele doua circumstante nu sunt obligatorii pentru atenuarea pedepsei, prin urmare se poate foarte bine sa nu se aplice( atunci cand nu exista o circumstanta atenuanta legala-care sunt obligatorii indiferent de infractiune). La contributia participantilor, la fel, am gasit ca e un criteriu special de modificare a pedepsei si nu o circumstanta agravanta legala. La ultima intrebare cauzele modificatoare determina atat modificarea cantitativa, cat si calitativa, astfel ca doar "cantitativ" nu este suficient. Nu stiu ce sa spun...este logica si argumentarea dumneavoastra, insa raspunsurile de mai sus le-am gasit eu.
Va multumesc pentru timpul acordat intrebarii mele si pentru explicatiile pertinente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Talharie StefanMarian StefanMarian Acum 2 ani de zile datorita ca ma trecut printr-o perioada mai grea am comis o \"talharie\" as vrea sa stiu si eu daca risc sa fac inchisoare sau pot scapa ... (vezi toată discuția)
Am condus fara a poseda permis si fiind sub influenta alcoolului pampam00 pampam00 buna am si eu o intrebare. am condus fara a poseda permis de conducere, sub influenta alcoolului am intrat intr-un copac, avand o alcoolemie de 1.27mg in ... (vezi toată discuția)
Minimul si maximul special calafeteanu calafeteanu Buna seara .Va rog sa imi spuneti care este minimul special si maximul special intr/o incadrare a unei fapte penale,respectiv vatamare corporala grava 3/12 ... (vezi toată discuția)