Buna ziua, intentionez sa imi infiintez un PFA si am cateva nelamuriri:
1) Intentionez sa folosesc drept sediu pt PFA garsoniera unde tocmai m-am mutat
si sa si locuiesc in ea. Pt a completa dosarul de PFA am nevoie de "Documente care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional/punctelor de lucru".
Este suficient inchirierea locuintei pe persoana fizica + declaratia ca
proprietarul este de acord cu folosirea spatiului inchiriat pt punct de lucru PFA?
/ sau este nevoie sa fac contract persoana fizica + contract de comodat cu PFA?
/ sau doar contract comodat dupa modelul celui de aici:
[ link extern ]
2) Privind inregistrarea la norma de venit / sistem real:
Intentionez sa prestez servicii multiple - editare grafica pe calculator, flyere si afise
tehnoredactare, prelucrare fotografie, dtp, sigle, grafica publicitara.
In prezent lucrez full-time la o agentie media inscris ca 'grafician' in cartea
de munca, de peste 5 ani, insa nu am alte diplome pentru aceasta calificare. Am o
diploma de licenta - inginer calculatoare-informatica.
Estimez un venit constant de 1600 ron lunar, posibil ca uneori sa creasca pana la 200%.
Ce ar fi mai avantajos pt mine sa fac: sa ma inregistrez la norma de venit sau
in sistem real ?
Pt incadrarea la norma am gasit doar la nr 120 / codul 6203 care nu prea se
potriveste activitatii mele?! (redau mai jos).
Activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul Aceasta clasa include: activitati de management si exploatare, in locatie, a sistemelor de calculatoare ale clientilor si/sau a facilitatilor de prelucrare a datelor, precum si serviciile anexe pentru acestea
Exista alte activitati pentru care ma pot incadra la norma de venit?
Pt inregistrarea in sistem real sunt destule coduri caen pt care ma pot inregistra...7410,6201,5811,5819,7311 Daca imi aleg aici mai multe coduri se
plateste ceva in plus? Impozitarea ramane tot 16% + 5.5% ?
In acest caz pt scutirea de plata contributiei la pensii de 33% e nevoie de o
adeverinta de la angajator sau de la fisc / casa de pensii ?
Daca nu mai sunt angajat dar continui PFA pentru a nu face plata contributiei la pensii am nevoie sa imi infiintez o persoana juridica?
Cum pot sa imi deduc cheltuielile cu apartementul / chirie + intretinere daca proprietarul este persoana fizica (chitanta ? ) si intretinerea vine pe numele proprietarului?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra si va doresc o zi cat mai frumoasa in continuare !