Buna ziua. Am si eu o intrebare si sper sa ma ajutati.
Din luna august 2012 pana in luna aprilie 2013 am lucrat in Germania in constructii impreuna cu alte 7 persoane pentru 2 romani. Primele doua luni nu am luat nici un ban spunandu-ne ca a luat "teapa" de la neamt. Am continuat lucrul si in urmatoarele doua luni am primit cam 70% din cat trebuia sa luam , pentru restul gasind diferite pretexte si cheltuieli... In luna decembrie am fost chemati toti la Zoll in orasul in care lucram si am fost pusi sa dam declaratie daca lucram pt acesti doi romani sau suntem toti o echipa care imparte banii in mod egal. Inainte de asta am fost "instruiti de acesti sefi ai nostri ce sa declaram sugerandu-ne ca daca nu declaram asa cum ne spune el nu o sa ne mai dea nici un ban si ne da si afara din casa. Am venit doua saptamani acasa iar in ianuarie nu ne-a mai chemat decat pe mine si inca doua persoane. Ne-a spus ca trebuie sa lucram o saptamana fara bani ca s-au gresit niste chestii....In urmatoarele doua luni ne-a dat cam tot 60-70% din cat trebuia sa ne dea si cand am plecat in aprilie ne-a spus ca nu are de unde sa ne dea banii si ni pune pe card.Nici pana acum nu am primit nimic!
Vreau sa-i fac plangere penala impreuna cu ceilalti baieti si as vrea sa spuneti la ce fapta se incadreaza si daca am avea vreo sansa de izbanda? Avem de primit cate 5000 de euro fiecare, avem contractul cu el, orele lucrate, Gewerbe(PFA in varianta romaneasca)inregistrat la adresa unde el locuieste si numeroase alte acte!
Multumesc Anticipat!
Prezentati-va la o sectie de Politie din landul respectiv si mai departe va explica ei daca se poate face ceva in penal sau trebuie rezolvat printr-un proces in drept civil (caz in care Politia nu se amesteca).
Da dar noi suntem toti in Romania si aici voiam sa facem plangere. In Germania nu cred ca o sa mai ajungem curand si mai mult de atat nu stie niciunul dintre noi limba germana.
Am inteles ca si autoritatile noastre comulnica cu cele din Germania si atunci ar fi cam acelasi lucru nu?
Politia romana n-are atributia de a cerceta penal ce se intampla in Germania. Si nici nu cred ca ar sti politstii romani daca legea germana prevede fapta drept infractiune sau e doar un diferend in drept civil. Drept civil german, se-ntelege.
Da dar din moment ce un cetatean roman inseala un alt cetatean roman mai conteaza unde il inseala? Sau in afara granitelor putem sa ne batem joc unii de altii fara nici o retinere?
Conform Codului Penal, art. 4, faptele facute de cetatenii romani in afara tarii pot fi cercetate de Politia romana, insa nu e clar daca ce au facut ei ar fi infractiune sau e doar un diferend civil. Puteti sa va prezentati la cea mai apropiata sectie de Politie si sa discutati asta acolo. Retineti ca fiind PFA aveati risc de intreprinzator (adica riscul ca platile sa intarzie sau sa nu fie facute), nu erati un angajat si nu se aplica dreptul muncii, nici cel romanesc, nici cel nemtesc.
Accident în germania
ljakab
Bună ziua! În data de 10.01.2020 am avut un accident rutier soldat numai cu pagube materiale unde am fost eu vinovat (sa oprit circulația brusc pe banda mea ... (vezi toată discuția)