avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Poate fi modificata o cerere de drept comun in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Poate fi modificata o cerere de drept comun in ordonanta presedintiala?

Am introdus o actiune pe fond in vederea suplinirii consimtamantului paratului pentru a calatori cu minorul in strainatate in luna septembrie. Avand in vedere ca aceasta nu poate fi solutionata in timp util pana in septembrie, luand in considerare vacanta judecatoreasca, as vrea sa stiu daca pot cere calificarea acestei actiuni ca ordonanta presedintiala. Stiu ca potrivit art. 1000 ncpc ordonanta presedintiala poate fi transformata intr-o cerere de drept comun, insa reciproca este valabila?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:46, 16 Iunie 2013
Teoretic nimic nu va impiedica sa va modificati cererea de chemare in judecata(cu respectarea termenului procedural).Problema care se pune este de indeplinire a conditiilor de admisibilitate, urgenta, neprejudecarea fondului, caracterul vremelnic. Apreciez ca pretentia dedusa judecatii de d-voastra nu are caracter vremelnic.
Masura ce se cere a fi luata vizeaza o perioada determinata de timp, respectiv suplinirea acordului paratului in vederea deplasarii minorului, insotit de reclamanta, in perioada 01.09-09.09. 2013, ceea ce in opinia mea nu ar capata caracter definitiv.
Problema mea consta in faptul ca, daca introduc o ordonanta presedintiala care se va judeca separat de fond, aceasta se va solutiona inainte de actiunea principala, si va fi susceptibila de prejudecarea fondului, ceea ce va conduce la respingerea ordonantei.
As opta mai degraba pentru modificarea cererii in ordonanta presedintiala, pentru ca oricum din petitul acesteia reiese solicitarea unei masuri provizorii.
In atare situatie ce pot face in privinta cerintei existentei unui litigiu in fond?
RECIPROCA NU ESTE VALABILA
Pretentia dedusa judecatii este suplinirea acordului , sens in care opinez ca pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca consimtamantul nu poate fi decat una cu caracter definitiv. Sunt de acord cu d-voastra, nu este indeplinita nici conditia de neprejudecare a fondului.
Imi permit o sugestie, ati putea incerca sa solicitati preschimbarea termenului de judecata, la un alt termen care sa permita pronuntarea unei solutii apte sa si produca efecte juridice.
Va multumesc pentru sugestie, insa e inutil sa mai cer preschimbarea termenului avand in vedere ca vacanta judecatoreasca bate la usa...Chiar daca reusesc sa solutionez fondul, acesta va fi contestat de parat cu siguranta. In practiva,observ ca au fost admise astfel de ordonante presedintiale, in masura dovedirii acestora, insa au fost admise. Nu-mi fac griji in privinta probelor, refuzul paratului il pot dovedi cu inscrisuri, iar faptul ca masura solicitata vizeaza o perioada de timp determinata, o voi proba cu biletele de vacanta.
Nu vad totusi in ce moment ar capata caracter definitiv, daca in petitul cererii solicit suplinirea acordului in vederea deplasarii minorului in strainatate in perioada 01.09-09.09, pentru ca in opinia mea este o masura vremelnica...

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala Vasi00 Vasi00 Buna.as dori sa intreb cum as putea sa obtin o hotarare prezidentiala pentru un minor ?as dori sa-l iau in vacanta dar nu pot ca imi trebuie procura si nu pot ... (vezi toată discuția)
Efectele ordonantei presedintiale in materia divortului Ioannaki Ioannaki Buna ziua, Am si eu o nelamurire in aceasta materie: efectele ordonantei presedintiale inceteaza la momentul pronuntarii unei hotarari pe fondul cauzei sau la ... (vezi toată discuția)
Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)