Intrebarea mea este: daca suma unei executari silite este in cuantum de 4000 ron (conform Tribunalului, decisa deja de INSTANTA DE JUDECATA ca fiind executabila), decizie definitiva si irevocabila fara drept de apel si a fost atinsa deja, ba chiar depasita cu cateva sute de ron, de ce se mai continua executarea silita cu poprire pe venit? Este legal acest lucru? Eu stiam ca conform legii o suma decisa deja ca fiind executabila nu i se mai adauga dobanzi si comisioane suplimentare ci aceea este suma finala de plata spre creditor. In acest caz trebuie solicitata stoparea oricarei viitoare retineri a venitului realizat si eventual returnarea sumei ceruta in plus peste concurenta sumei decise spre executare? Unde trebuie facute aceste sesizari? Astept o rezolvare de la dvs si un raspuns pe adresa mea de email. Multumesc. Cu respect, Livia Moldovan
Raspunsul meu este : la suma respectiva se adauga suma ce reprezinta actualizarea cu indicele de inflatie si cheltuielile de executare, care sunt datorate tot de catre debitor.
Puteti face contestatie la executare si sa solicitati lamurirea sumei pe care o datorati.
Dar e legal sa se ceara sume suplimentare penalizatoare, dobanzi si alte taxe, din moment ce suma de executat a fost deja achitata prin poprire? Am sanse daca ma adresez instantei, tinand cont ca sunt pensionara si nu stiu cat ma costa? Poate imi spuneti dvs pasii care trebuie urmati si cam cat ma costa. Multumesc.
Legea spune ca pentru nerespectarea obligatiei de plata , debitorul trebuie sa plateasca dobanda. Deci este legal.
Eu nu v-as sfatui sa faceti contestatie.
As merge la executor si as cere o adresa din care sa rezulte creanta totala, pentru a evita sa va fie cerute si alte sume.
Am inteles ca trebuie cerute dobanzi dar inainte de a ajunge suma la Tribunal. Ori daca este deja o decizie definitiva si irevocabila pt. o suma (care intre timp a fost achitata) cu poprire din venit, nu vad de ce sa se mai calculeze in continuare dobanzi si penalizari, ca si la un credit normal in derulare.
in cazul acesta, trebuie sa stiti ca nu a incetat contractul de credit la momentul declararii scadentei anticipate ci doar s-a accelerat scadenta pentru intreaga suma datorata in temeiul contractului de credit.
Altfel spus, dvs datorati dobanzi pana la momentul achitarii creditului in intregime. obligatia dvs, din contractul de credit, nu era doar de a plati suma imprumutata ci de a plati si dobanzile ce curg pentru aceasta suma.
Totul este legal.