avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poate Banca sa ma execute de doua ori pentru acelasi ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poate Banca sa ma execute de doua ori pentru acelasi contract de credit?

Incerc pe scurt sa redau situatia mea cu o banca.In 2006 am luat un credit de nevoi personale.In decembrie 2009 am avut a intelegere de plata cu banca,prin care mi s-a marit rata lunara,dar mi s-a redus cu 1 an perioada creditului.In 2010 august am platit doar jumatate din valoarea ratei si in urmatoarea luna ni mi-a mai acceptat banni la caseria bancii,deoarece nu am respectat intelegerea de plata.
In 2011 martie,am primit o instiintare,cum ca am fost executat prin poprie (o treime din salar) pana la achitarea datoriei totale. Nici o problema ,de atunci au trecut 2 ani,mai precis mi-a fost oprite din salar 26 de rate.Suma poprita fiind mai mare decat rata lunara(atat reprezinta o treime din salar),contractul initial mi se termina cu 2 ani mai repede(platind o suma mai mare lunar).
Timp de 2 ani nu am mai avut nici un contact cu banca(eu credeam ca nici nu mai am treaba cu banca,deoarece pe adresa comunicata angajatorului,scria toata suma datorata de mine la accea data ,martie 2011,iar angajatorul mi-a oprit prima rata tot din salariul pe martie.
Problema mea este ca acum 10 zile am fost notificata de banca,ca figurez in evidentele bancii cu o suma restanta(suma care reprezinta de 2 ori suma pe care mai are angajatorul sa-mi opreasca pana la achitarea sumei totale.).Totodata banca imi comunica ca daca nu achit suma in termen de 7 zile....imi intocmeste dosar de executare silita.
Am mers imediat la banca,dar mi-au spus ca "suma cu care sunt datoare ATUNCI era atata,dar ACUM este atata:"Am intrebat de unde era sa stiu ca mai am alte datorii fata de banca dupa ce am fost executata daca timp de DOI ani banca nu mi-a trimis nici o instiintare???
Intrebarea mea este ce pot face?Poate sa ma execute de 2 ori pentru acelasi contract?Daca mi se intocmeste dosar de executare ,suma ce mi-a fost comunicata acum 10 zile nu mai corespunde ca deja iar mi-a oprit o rata angajatorul.Deoarece angajatorul este obligat sa-mi opreasca o treime din salar pentru suma comunicata de executor,cum pot clarifica ca de fapt CAT datorez bancii??Sa ma duc la un avocat???
Multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: melkoci , utilizator 13:07, 30 Iulie 2013
Creditele sunt purtatoare de dobanda si in timp aceasta se adauga la suma datorata. Totusi, daca noua somatie de plata si poprire nu sunt pe acelasi dosar de executare este posibil sa se fi prescris dreptul de a cere executarea silita. Este dreptul dvs sa obtineti un calcul detaliat al sumelor retinute si a creditului si a dobanzilor de la organul de executare : in aceasta etapa executorul este cel care calculeaza dobanzile si comisioanele contractuale. In cazul in care nu sunteti lamurita de raspunsul primit si calculele dvs. arata alta suma, sunteti indreptatita sa formulati contestatie la executare. Util este sa apelati la un contabil/economist care sa va faca o verificare a calcului dobanzilor raportat la sumele platite prin poprire ca sa va dati seama daca aveti dreptate sau nu.
Noua somatie nu este pe acelasi dosar de executie,si este semnat de un alt executor bancar,decat cel care era in dosarul din 2011.
Nu prea am inteles urmatoarele cuvinte:"este posibil sa se fi prescris dreptul de a cere executarea silita. " Daca mi-ati explica putin mai clar,v-as mutumi fumos.
Cum pot obtine un calcul detailat,trebuie sa depun o cerere in scris la banca???
Daca totusi sunt executata si a doua oara si este adus la cunostiinta angajatorului,ce posibilitate am sa clarific valoarea reala a sumei datorata,deoarece angajatorul imi opreste exact suma comunicata de executor.
Inca ceva:la banca cand am spus ca NU mi-au mai primit banii la caseria bancii,nu am fost anuntata de alte datorii,mi au raspuns,citez: "intr-adevar ATUNCI nu exista aceasta posibilitate,dar ACUM exista".Adica in sensul ca acum mi-aa propus a intelegere de plata,ca pe langa poprire(care este 500 pe luna) sa achit la CASERIA bancii inca 450 de lei pe luna,sau sa mi se opreasca poprirea si sa achit la casreia bancii 950 pe luna.
Cum sa inteleg asta ca atunci nu era posibilitate sa platesc rata la banca(de fapt nu era posibilitate nici macar sa mai platesc in rate creditul) dar acum este???
Care este diferenta dintre un executor judecatoresc si un executor bancar?

Executorii bancari nu mai exista din octombrie 2012, de aceea dosarul a fost preluat de un executor judecatoresc.
Nu este posibil sa fi intervenit prescriptia decarece fiecare recuperare prin poprire intrerupe termenul de prescriptie si da dastere unui termen nou.
Diferenta nu poate proveni decat din dobanzi si penalitati. degeaba platiti mai mult decat rata, daca penalitatile sunt cat toata suma poprita. odata cu declansarea scadentei anticipate datorati si penalitati, pe langa dobanda si ele sunt foarte mari .
Cititi cu atentie contractul de credti si vedeti ce penalitati aveti.
In instiintarea de executare scrie printre altele: "In temeiul dispozittilor art 454alin 1 Cod procedura civila,va instiintez ca am dispus infiintarea popririi fara somatie a veniturilor realizate de dumneavoastra la ...........pana la concurenta sumei in valoare de 18 912 RON,precum si a cheltuielilor de urmarire avansate de catre creditor urmaritor in suma de 3o RON ,calculata la data de 01.03.2011."
In somatia de plata primita recent scrie: "La data emiterii prezentei somatii de plata figurati in evidentele noaste cu o asuma restanta in valoare de 11 739,61 RON compusa din 11666,73 RON credit restant si 72,88 RON alte sume (penalizari,dobanzi,comisioane,etc,) "
Deci nu este vorba de penalizari,asa mi se pare.Cum am CREDIT RESTANT din moment ce a fost declansat scadenta anticipata si executare silita?
Din martie 2011 pana in prezent mi-a fost oprit 13500 RON din salar.
Oricum,va multumesc pentru raspunsurile Dvs.
Si atunci la declararea scadentei anticipate si acum cand va someaza , tot creditul este restant. Dupa cum vedeti din executare ati achitat diferenta dintre 18 912 lei si 11 175 lei, restul sunt cheltuieli de executare,dobanzi si penalitati ce s-au scurs si pe care le-ati platit cu prioritate, pentru ca asa prevede legea.

Nu pare a fi niciun abuz aici.
Fireste, aveti deschisa calea contestatiei, daca nu sunteti lamurit pe deplin.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Poprire salariu Zalex333 Zalex333 Buna ziua! In urma unui ordin judecatoresc din 2012, sunt obligat sa platesc suma de 3047.47 lei (2433.88 creaanta si 613.59 cheltuieli de executare). Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Ajutor...actualizare suma datorata anamariapitulice anamariapitulice buna seara.in anul 2007 am contractat un credit de la o banca in valoare de 8000 ron si bineinteles datorita posibiliatilor financiare reduse semnificativ nu ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit likotan likotan In 2008 am contractat un credit de nevoi personale,pana la inceputul anului 2014 am platit ratele constiincios.La inceputul anului 2014 firma la care lucrez a ... (vezi toată discuția)