avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de concediu ingrijire copil pt 2 ani?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de concediu ingrijire copil pt 2 ani?

Va rog sa-mi spuneti daca pot benefica de concdi ingrijire copil pana la 2 ani daca in ultimele 12 luni , am o luna de concediu fara plata ? din cate am inteles am dreptul la doar 126 de zile dupa nastere ???
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cris7a , utilizator 13:38, 10 Iunie 2013
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la implinirea varstei copilului de 1 an sau 2 ani trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) il puteti lua cum doriti dvs., si la sfatul medicului curant ginecolog, dar in asa fel incat concediul postnatal sa fie de minimum 42 de zile.

3. Daca luna de concediu fara plata (CFP) face parte din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului si este luna plina (adica de la 1 la 31 alwe lunii) atunci nu veti putea beneficia de CCC.

4. Daca luna de CFP este intisa pe doua luni atunci sunt eligibile si fractiunile de luna in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


5. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
Va multumesc mult . Am o vechime in munca de 7 ani neintrerupt, stiu ca asta nu conteaza, iar in ultumele 12 luni , mi-am concediu fara plata - august , septembrie, oct 2012, iar luna septembrie este fara venit impozitabil, restul fiind jumate de luna doar fara venit imp. mai am 3 saptamani pana ce urmeaza sa nasc si de acum as vrea sa raman acasa. Nu stiu cum sa procedez sa am cat mai multe zile din cele 126 sa pot sta linistita acasa cu bebicul .... va multumesc
... mai am 3 saptamani pana ce urmeaza sa nasc ..


Asadar, data nasterii ar fi iulie 2013 , iar perioada eligibila pentru dvs ar fi august 2012 - iulie 2013.
Din ce ati postat, rezulta ca in perioada aug, sept (intreaga), oct 2012 ati avut CFP, ceea ce face sa nu puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC.
freeelis a scris:

... mai am 3 saptamani pana ce urmeaza sa nasc ..


Asadar, data nasterii ar fi iulie 2013 , iar perioada eligibila pentru dvs ar fi august 2012 - iulie 2013.
Din ce ati postat, rezulta ca in perioada aug, sept (intreaga), oct 2012 ati avut CFP, ceea ce face sa nu puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC.


asa este ...din pacate ...vroiam sa-mi mai confirme cineva in masura .... e o veste ffff proasta pt mine dar asta e ...asa sunt legile facute ..aiurea ...
va multumesc!
1. - Daca nu ati luat pana acum concediu de maternitate (sarcina = prenatal) il puteti lua de acum inainte si puteti sta in acest concediu toate cele 126 de zile prevazute de lege.
- Vorbiti cu medicul ginecolog sau cu medicul de familie sa va elibereze certificatul medical pentru concediul de maternitate (apoi in fiecare luna il veti lua de la medicul de familie, pana se implinesc cele 126 de zile).

2. - Daca veti naste in iunie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt iulie 2012 - iunie 2013.
- Daca veti naste in iulie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC sunt august 2012 - iulie 2013.

3. - Din datele prezentate de dvs. reiese ca nu veti putea beneficia de CCC deoarece toata luna septembrie ati fost, de la 1 la 30, in concediu fara plata.
- Veti beneficia doar de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil de durata de 2 ani AKANTHA09 AKANTHA09 Buna ziua, sunt gravida in 23 de saptamani, am semnat contractul de munca pe data de 06-11-12. Data prevazuta pentru nastere este 23-10-13. intrebarile ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate bulimargiulia bulimargiulia buna ziua,as avea si eu o intrebare despre concediul de maternitate....sunt insarcinata si treb sa nasc prin septembrie,eu sunt angajata la o firma,din luna ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil mi_re_la68 mi_re_la68 Buna seara. Va rog sa-mi spuneti in ce conditii poate beneficia de concediu de paternitate o persoana, asociat unic si in acelasi timp angajat cu contract de ... (vezi toată discuția)