avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Contestatie expertiza tehnica auto
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Contestatie expertiza tehnica auto

Buna ziua! Am avut un accident cu o caruta, insa nu a decedat nimeni , ci doar o persoana din masina mea a avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza cioburilor care i-au provocat rani! Ea a obtinut certificat de la IML pentru 14-16 zile, iar dupa 6-7 luni am fost anuntat de politie sa ma prezint, pentru ca sunt cercetat pentru vatamare corporala! Au asteptat sa fac eu expertiza, nu am facut-o , iar dupa aprox 2 ani am primit instiintare ca s.a facut expertiza de catre ei si as fi vinovat si eu impreuna cu persoana care era in caruta! Accidentul s-a produs pe DE85, noaptea, la intersectia cu un drum Judetean, eu circuland pe drumul european , iar caruta iesindu-mi in fata de pe drumul judetean, drept pe banda a2-a de mers (cea de langa axul drumului). Am omorat doar magarii, cel din caruta nu a patit nimic! Viteza era undeva la 90 km/h. In urma expertizei nu s-a putut demonstra viteza cu care circulam ci doar ca as fi si eu de vina pentru ca nu am evitat caruta. ( ceea ce si am facut in secundele de dinaintea impactului!) Am sa depun o contestatie si sa vin cu o contraexpertiza! As putea ramane fara permis in urma acestui accident? Ar putea sa mi-l retina cat timp se desfasoara ancheta? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 09:16, 12 Iunie 2013
Nu era obligatia dvs. sa faceti expertiza tehnica judiciara.
Faceti observatii la raportul de expertiza. In functie de raspunsurile primite de la expert, la observatiile dvs. puteti solicita organului care a dispus expertiza (politie, parchet, instanta de judecata), efectuarea unei contraexpertize.
Aprobarea efectuarii contraexpertizei se da de catre organul care a dispus expertiza, in functie de concluziile raportului de expertiza si raspunsul expertului la observatiile dvs. Puteti nominaliza dvs. un expert parte, din aceeasi specializare cu expertul desemnat de catre organul care a dispus expertiza, pe care il platiti dvs., separat, in baza unui contract de prestari servicii, contract pe care il anexati la dosarul cauzei. Expertul parte participa la exectuarea expertizei si avizeaza raportul intocmit de catre expertul desemnat, daca este de acord cu concluziile raportului. Daca nu este de acord, intocmeste un raport separat in care mentioneaza punctul sau de vedere.
Nu precizati unde se gaseste raportul de expertiza, la politie sau la parchet. Nu spuneti nimic despre alcoolemie.
Din cele relatate de dvs. rezulta ca expertiza nu s-a efectuat in conformitate cu prevederile legale privind efectuarea expertizelor. Organul de cercetare penala convoac[ la sediul sau toate partile implicate in accident impreuna cu expertii consilier (daca este cazul), expertul desemnat. Cu aceasta ocazie se stabilesc obiectivele expertizei, se stabileste termenul de depunere a raportului de expertiza. De asemenea se pune in discutie incompatibilitatea expertului de a efectua respectiva expertiza. IN cazul dvs., intrucat nu s-a respectat procedura legala, puteti invoca nulitatea expertizei efectuate si refacerea expertizei cu respectarea procedurii legale si fara costuri suplimentare. Este bine sa invocati acest viciu de procedura inaintea solicitarii efectuarii unei noi expertize.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara auto playerzero playerzero Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu vatamare corporala. Politia a dat un verdict la primele cercetari care spune ca persoana care m-a ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza? crissandra75 crissandra75 Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza ... (vezi toată discuția)