avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Imputare fara comisiei de disciplina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Imputare fara comisiei de disciplina

I se poate imputa o suma de bani unui salariat, fara sa fie bagat in comisia de disciplina, daca salariatul este de acord sa semneze o hartie ca va plati suma?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 10 Iunie 2013
Se poate cu acordul partilor.

Extras din Codul Muncii:
"Art. 254:
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii."
Filip Alexandru

Da, nu are nicio legatura raspunderea patrimoniala cu cercetarea discplinara. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
Acordul partilor trebuie consemnat intr un inscris din care trebuie sa rezulte:
– recunoasterea celui in cauza ca a produs o paguba celeilalte parti contractante, inclusiv prin incasarea unei sume nedatorate;
– descrierea pagubei (in ce consta);
– cuantumul acestei pagube si modul de stabilire (evaluarea);
– caile de recuperare a prejudiciului (acoperirea acestuia printr o singura plata si la ce data sau prin plata acestuia in rate la salariu ori la diferite alte date).

Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea patrimoniala mimafi mimafi Aduc in atentia dvs. urmatoarea situatie: Un angajat a fost cercetat disciplinar ptr. o abatere soldata cu deteriorarea utilajului pe care il conducea, ... (vezi toată discuția)
Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la salariat? ContSters300815 ContSters300815 buna ziua. eu lucrez ca sofer pe camion. am avut un accident usor in suedia cu camionul firmei,si seful meu nu mai vrea sa imi dea banii pe motiv ca camionul ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite datorate de salariat madalinatone madalinatone Buna ziua, Cum pot sa opresc o suma datorata de salarit in urma unei diurne platite si necuvenite? Nu vreau articole de lege copy-paste deja le cunosc. Deci ... (vezi toată discuția)