avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata concediului medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata concediului medical

buna.am o colega ce a fost in concediu medical.a avut 5 zile de concediu medical de la urgente si apoi prelungire.insumand cam 15 lucratoare.a avut o problema la picior si a trebuit gipsata,colega mea a adus certificatul medical la firma la timp.acum colega mea a revenit la munca dar nu i s-a platit concediul pe motiv ca angajatorul isi recupereaza greu banii de la casa de asigurari.ce poate face?este vorba de o croitorie.va multumesc.am uitat sa va spun inca un lucru:i-au spus ca atunci cand i-or da cei de la casa de asigurare banii,atunci isi va vedea si ea banii.de unde va sti angajata cand isi va primi banii angajatorul,trebuie sa sufere ea,mai ales ca este platitor de cas?
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 07:31, 11 Iunie 2013
1. Pentru neplata concediului medical colega dvs se poate adresa Casei de Asigurari de Sanatate. In acest sens, OUG nr.158/2005 prevede urmatoarele :

Art. 47
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

Angajatorul are obligatia de a achita concediul medical. Valoarea acestuia se scade din suma pe care angajatorul o datoreaza casei de asigurari de sanatate, iar in situatia in care suma datorata este mai mica decat valoarea concediului medical, atunci angajatorul va recupera de la casa de sanatate diferenta. Din pacate casa de sanatate plateste cu foarte mare intarziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina si lauzie andr33a1997 andr33a1997 Bună din data de 15.03.2020 până în data de 31.05.2020 am fost în somaj tehnic din data de 01.06.2020 am concediu medical pentru sarcină și lăuzie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - plata concediu medical zoltanoratovski zoltanoratovski am fost internat de urgenta la institutul inimi din cluj cu infart miocardic acut si mi s-a dat oncediu medical.Am depus concediul medial la firma si nu mi-au ... (vezi toată discuția)
Concedi medical Carmenkamy Carmenkamy Buna ziua ,Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca concediul medical pe Ianuarie si Februarie2018 .Am fost la Casa de asigurări si bani au fost virati în contul ... (vezi toată discuția)