numele meu este feier ana nascuta in 1958 octombrie 12,si as dori sa stiu cand pot iesi in pensie anticipata si perioada lucrata in strainatate - italia -cum se recunoaste?
am nascut si crescut 4 copii,am si 10 ani de grupa 2-a.vechime 31 ani.
multumesc
1. Pentru o femeie nascuta in octombrie 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 3 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 3 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Pentru cei 10 ani lucrati in gr.a II-a d munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 2 ani (61/3 - 2/0 = 59 de ani si 3 luni;
- se adauga la stagiul de cotizare 2 ani si 6 luni (31/0 + 2/6 = 33 de ani si 6 luni).
3. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 59 de ani si 3 luni, in ianuarie 2018;
- pensie anticipata(fara diminuare), la 56 de ani si 3 luni, in ianuarie 2015, daca la acea data veti avea un stagiu de cotizare de 39 de ani si 3 luni;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 3 luni, in ianuarie 2015.
4. - Perioada lucrata in Italia este luata ca stagiu de cotizare si in Romania.
- Pentru aceasta trebuie sa mergeti la Casa de Pensii si sa completati formularul E207 - "Certificat pentru cariera asiguratului".
- De restul formalitatilor se va ocupa Casa de Pensii.
- Daca aveti in Italia un stagiu de cotizare de 5 ani si 9 luni atunci veti indeplini conditia pentru pensie anticipata (fara diminuare).
5. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede reducerea varstei de pensionare pentru femeile care au nascut un anumit numar de copii.
Varsta pensie
Ana-Maria35
Buna ziua,
Mama mea este nascuta in data de 3 iulie 1959 si are 32 de ani vechime cotizati, din care 11 ani 3 luni si 22 zile lucrati in grupa a II-a a de ... (vezi toată discuția)