avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... SRL IN FALIMENT
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

SRL IN FALIMENT

Buna ziua.

O societate se afla in procedura de faliment, iar instanta a ridicat debitoruluii dreptul de administrare - constand in dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea, numind un administrator judiciar.
1. As dori sa stiu care este infractiunea sau contraventia, in cazul in care fostul administrator al societatii aflata in procedura de insolventa desfasoara activitati personale folosind bunurile societatii respective?
2. As dori sa stiu care este infractiunea sau contraventia, in cazul in care fostul administrator al societatii aflata in procedura de insolventa desfasoara activitati comerciale in numele societatii respective?

Va multumesc

Elena Mihailescu
Cel mai recent răspuns: magda_budaca , utilizator 11:49, 9 Martie 2009
Sunt destule articole in legislatia de specialitate care incrimineaza faptele enumerate de dvs, am sa va citez din Lege 85/2006 a insolventei Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;
b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;
d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit în mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;
g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.
(2) Aplicarea dispoziţiilor alin. (1) nu înlătură aplicarea legii penale pentru faptele care constituie infracţiuni.
Din cele enuntate de dumneavoastra, nu am reusit sa ma lamuresc daca fata de societate s-a declansat falimentul in cadrul procedurii de insolventa sau societatea se afla in procedura generala de insolventa si judecatorul sindic v-a ridicat dreptul de administrare. Daca societatea se afla in faliment, ridicarea dreptului de administrare opereaza "de drept' si toate activitatile societatii debitoare-prin lichidatorul judiciar desemnat, se fac in scopul "lichidarii' :sigilarea bunurilor, inventarierea si evaluarea acestora in scopul vanzarii, recuperarea creantelor.. . Daca societatea debitoare se afla in procedura de insolventa si s-a dispus de catre judecatorul sindic ridicarea mandatului administratorului social.. .pe perioada de observatie, societatea isi va continua activitatea "curenta" sub conducerea administratorului judiciar conform art. 49 din legea nr. 85/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in faliment teobob teobob va rog sa imi spuneti daca creantele ( datoriile) unei firme aflate in faliment sau lichidare judiciara se rasfrang asupra asociatilor sau administratorilor ... (vezi toată discuția)
Raspundere administrator giglesionut giglesionut am devenit asociat unic si administrator al unui srl iar in aceeasi zi am dat procura notariala fostului asociat unic si administrator prin care acesta avea ... (vezi toată discuția)
Recuperarea creantelor de catre terti rominaduca rominaduca Buna. Imi spuneti va rog, in cazul lichidarii unei srl cu asociat unic, care este procedura pentru recuperarea creantelor de catre terti?Bunurile care nu sunt ... (vezi toată discuția)