Povestea este un pic mai lunga ( celor care au dispozitia sa o citeasca le multumesc)
2 soc. com. A ( proprietar) si B ( chirias) au semnat un contract de inchiriere pentru o perioada de 5 ani, cu mentiunea " spatiul va fi folosit de chirias pentru activitati economice". Dupa 3 luni ( luna ianuarie), chiriasul paraseste spatiul. La notificarea proprietarului, prin executorul judec, de a achita pretul chiriei pentru luna in care se ajunsese la scadenta, chiriasul invoca faptul ca spatiul nu poate fi utilizat pentru scopul pentru care a fost inchiriat, ca este frig, si de asemenea anunta ca a eliberat spatiul si ca considera contractul reziliat.
In luna martie, chiriasul introduce actiune solicitand instantei sa dispuna rezilierea contractului la Judec. Dosarul este declinat la instanta competenta, respectiv Tribunalul. In iunie, proprietarul denunta unilateral contractul la Administratia Financiara ( pentru ca platise destul un impozit pentru un venit neincasat), anuntandu-l si pe chirias printr-o notificare transmisa prin exec judec.Chiriasul raspunde ca el a parasit spatiul inca din luna ianuarie, si ca, considera contractul reziliat cu acea data.
In septembrie, la primul termen de judec.( la instanta competenta) proprietarul solicita prin intampinare instantei sa constate ca rezilierea a intervenit in luna iunie si astfel, cererea de reziliere a ramsas fara obiect. Chiriasul se opune, aratand verbal ( in petitul cererii se solicita sa se dispuna rezilierea) ca doreste ca rezilierea sa se produca cu luna martie. In cauza s-au depus inscrisuri si s-au audiat martori, urmand a fi pusa in discutie dupa admiterea acestor probe si oportunitatea efectuarii unei expertize. Intrebarile mele sunt:
- poate instanta sa constate rezilierea contr de inchiriere cu luna iunie?
- in cazul in care va dispune rezilierea, care va fi data de la care opereaza rezilierea? Data introducerii cererii sau data la care ramane hotararea definitiva?
In cazul in care in contract se stipuleaza ca spatiul a fost inchiriat pentru activitati economice, si chiriasul in perioada in care a folosit spatiul nu a comunicat proprietarului ca ar intampina greutati cu incalzirea spatiului, mai poate el sa invoce dupa ce paraseste spatiul, ca din cauza frigului va rezilia contractul?
va multumesc
motivele rezilierii pot fi diverse si daca ati apelat la justitie, lasati-o sa se pronunte si apoi aveti dreptul sa va opuneti prin caile legale de atac.
Pact comisoriu
luminel
Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)
Actiune posesorie
Iovanca
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: O soc. comerciala inchiriaza altei soc.com. un spatiu comercial. Soc. chiriasa nu plateste chiria timp de cateva luni, iar ... (vezi toată discuția)