In anul 2009 cand m-am gandit pt prima data la divort, am constatat ca toate actele (certificatul de casatorie, certificatele de nastere ale copiilor, pasapoarte, contractele de vanzare-cumparare ale imobilelor proprietate comuna...) disparusera din locuinta.
In anul 2010 mi-a expirat buletinul de identitate. In lipsa actului care sa dovedeasca adresa de domiciliu, mi s-a eliberat o carte de identitate provizorie. Am crezut ca trebuie sa existe o cale de a obtine actul de proprietate al locuitei pentru eliberarea CI. Eram naiva. Explicand situatia in care ma aflu, am intrebat la Biroul de Evidenta a Persoanelor ce pot face in situatia aceasta. Raspunsul a fost evaziv, mai mult spre „n-aveti de ales” si sa-mi fac din an in an CIP pana la definitivarea divortului si a partajului. Mi s-a spus ca la o cerere in justitie a acestui act, sotul meu va pute sa declare (?!), la fel de bine, ca eu sunt cea care l-am luat (!!). Mi se parea absurd. Dar este posibil. Am zis ca rabd, urma sa intentez divortul dar nu stiam atunci cat este de lunga calea lui si a partajului. In anul 2011 am cerut desfacerea casatoriei si partajul. Avocatul a solicitat la un moment dat instantei sa-i puna in vedere paratului sa prezinte actele de proprietate. Nu stiu cum s-a pus problema atunci, cert este ca la un moment dat a aparut la dosar copia contractului de vnz-cum a ap. in care locuim (mai mult el ca eu sunt pe drumuri). Acum ma intreb, daca as solicita originalul acestui act, poate fi posibil sa spuna ca nu are decat aceasta copie?
In curand imi expira si cea de-a treia CIP. Ce pot sa fac pentru a obtine acest contract? Situatia materiala nu-mi permite eliberarea unui duplicat (500lei) si e nedrept cand stiu ca originalul exista si este la el?
Va rog, daca stiti ce cale pot sa urmez, orice idee aveti in rezolvarea acestei probleme, astept si va multumesc!
Dovada adresei de domiciliu se poate face si cu un extras de carte funciara pe care il luati de Oficiul de Cadastru; costa 20 de lei sau o suma apropiata, nu mai mult.
Daca puteti obtine acel extras este evident ca si dvs. sunteti (inca) proprietara, indiferent in ce stadiu e procesul si ce rezultat va avea deci nu vi se pot refuza actele pentru schimbarea cartii de identitate.
Din pacate, chiar daca stiam din anii trecuti deja ca cei de la evidenta persoanelor se cramponeaza de aceasta unica dovada a adresi de domiciliu, am incercat azi din nou sa aflu daca exista alta cale de a face dovada. Raspunsul lor este de neclintit: contractul de vanzare-cumparare, in original(!).
D.na este solutia cea mai simpla si anume aceea de a solicita un extras de carte funciara. Costa 20 de lei si va scapa de neplaceri fiind un act perfect valabil pentru obtinerea unei noi carti de identitate. Sau aveti posibilitatea de a solicita celor de la impozite si taxe, sa va scoata din arhiva lor originalul si sa vi-l imprumute sau sa mearga dumnealor cu exemplarul la evidenta persoanelor doar pentru cateva clipe cat sa-l arate lucratorului in original. Puteti solicita o audienta la primar daca credeti ca este necesar sa fiti ajutata. Eu sunt de parere sa incercati. Daca locuiti la casa puteti solicita o adeverinta de la registrul agricol.
Buletin expirat
danutza777
Buna seara as dori sa stiu ce pot face in cazul in care am implinit 18 ani si am buletinul expirat din acest moment si as dori sa-l reinnoiesc insa mama este ... (vezi toată discuția)