avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... verificare legalitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

verificare legalitate

cum verific daca mai am contract de munca ,daca nu semnez stat de plata?..specific ca sant angajata din 2008 cu contract de munca,dar in urma inapoieri cartilor de munca...nu mai pot stii...!...specific ca lucrez la un punct de lucru...departe de sediu
Cel mai recent răspuns: vasilica123 , utilizator 11:26, 13 Iunie 2013
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;

b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
multumesc ,cum pot sesiza ITM?
Sesizarea poate fi transmisa catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- prin posta cu confirmare de primire
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Sesizarea trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu datele de identificare ale petitionarului si adresa de domiciliu.
Potrivit art.7 din OG 27/2002, privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor: “Petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza”
Va puteti prezenta la sediul ITM, avand asupra dvs C.I. Inspectorii va vor informa daca aveti CIM la societatea la care va desfasurati activitatea. Daca nu aveti CIM puteti depune o sesizare. Inspectorii va vor da toate informatiile necesare.
Nu toate ITM-urile dau astfel de informatii pe loc.

Alte discuții în legătură

Contract de munca Loredana1993 Loredana1993 Cum pot afla daca sunt angajata cu acte in regula? A trecut o luna de cand lucrez si inca nu am primit o copie dupa contractul de munca. (vezi toată discuția)
Cim Andreea_Barbut Andreea_Barbut Dacă CIM pe ultima pagina unde apare data la care a fost înmânat de catre angajator nu este scrisul meu. Este un alt scris pot să in judecata compania pt ... (vezi toată discuția)
Verificarea contractului de munca doandaiondan doandaiondan Buna ziua! As dori sa stiu daca a fost depus contractul meu de munca,si cu ce data? (vezi toată discuția)