avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisia

Buna ziua!
In cazul in care o persoana cu functie de executie demisioneaza este obligata sa stea 20 de zile lucratoare in preaviz? Ce ar putea face daca angajatorul nu i semneaza demisia? Ar putea fi constransa acea persoana in vreun fel de catre angajator?
Va multumesc, anticipat de raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 14 Iunie 2013
Demisia este un act unilateral de incetare a relatiilor de munca , conform codului muncii o persoana cu functie de executie nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare.Trebuie sa consultati CIM pe care la-ti semnat , oricum nu va pot obliga sa ramaneti peste acest termen de 20 de zile. Scrieti demisia , motivati decizia si o inregistrati la registratura firmei , din acel moment socotiti 20 de zile termenul de preaviz , in afara cazului cand firma renunta la aceasta perioada de preaviz. . Angajatorul nu va poate constrange sa continuati relatiile de munca . Nu cunosc toate detaliile , insa nu trebuie sa aveti datorii catre firma , datorii girate cu un procent din salariu pe o anumita perioada si sa nu respectati acea perioada. Atentie nu este vorba de credite la banci obtinute cat timp aveati contract de munca la firma respectiva ci... sa va dau un exemplu: din propria neglijenta ati deteriorat/distrus un utilaj sau orice alt bun al firmei , firma se va indrepta inspre dumneavoastra sa recupereze prejudiciul , iar dumneavoastra semnati un acord de plata pentru o anumita perioada . NU puteti pleca pana nu achitati prejudiciul . Daca nu este cazul nu are temeiul legal sa va oblige sa munciti
@ mirela33

Termenul de preaviz este cel mentionat in c.i.m. . Care este termenul de preaviz mentionat in contractul dvs de munca?

Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Demisia nu trebuie nici motivata si nici aprobata. O depuneti doar. Daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile din CIM, sunteti indreptatit sa demisionati fara preaviz(art 81 (8) Codul Muncii). Chiar daca angajatorul considera ca ati produs un prejudiciu firmei, nu sunteti obligat sa semnati un angajament de plata. Acest lucru poate fi stabilit numai de instanta de judecata, care va stabili eventualul prejudiciu si modalitatea de recuperare.
Recuperarea unui prejudiciu cauzat angajatorului nu se face exclusiv numai prin instanta de judecata.
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
In cazul in care se decide si se ajunge la un acord cu angajatul care a produs o paguba, trebuie sa se aiba in vedere ca valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre demisie ingerassweety ingerassweety In cazul in care angajatul demisioneaza, angajatorul il poate obliga sa stea in preaviz ?Daca da, cate zile ? Dar daca angajatul isi da demisia si in cerere e ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare - demisie, neprezentare in preaviz DENISA021 DENISA021 Buna ziua, am si eu nevoie urgent de un raspuns pentru a clarifica o situatie.Am un salariat care a plecat fara efectuarea celor 20 de zile lucratoare de ... (vezi toată discuția)
Refuz concret incetare c.i.m. nashu1111 nashu1111 In primul rand buna ziua si bine v-am gasit. De cateva saptamani ma lovesc tot mai mult si mai tare de nesimtirea unor angajatori: mi-am depus cererea de ... (vezi toată discuția)