avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de indemnizatie pentru CCC daca urmez ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de indemnizatie pentru CCC daca urmez cursurile unei scoli postliceala?

Buna ziua!!! Am si eu o intrebare: in toamna acestui an as dorii sa ma inscriu la o postliceala cursuri zi, intrebarea mea este daca sa intampla sa raman insarcinata dupa ce incep cursurile pot continua cursurile dupa nastere si daca beneficiez de indemnizatia pentru maternitate? Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:05, 12 Martie 2024
Din OUG 111/2010
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(2)Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 3.400 lei.
(3)Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 600 lei şi nici mai mare de 1.200 lei.
(5)Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:

m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;

Din pacate studiile postliceale nu se incadreaza in categoria celor care v-ar face eligibila pentru indemnizatia pentru cresterea copililul.Dar, nu va un impediment sa va continuati cursurile pe perioada sarcinii sau dupa nastere.:)
1. Cursurile postliceale fac parte din cursurile preuniversitare si veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) veti urma cursurile de zi ale scolii postliceale.

2. Nu veti putea beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar veti beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului.

3. Veti beneficia de indemnizatie pentru CCC indiferent daca dupa data nasterii copilului veti mai urma sau nu cursurile.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

1. Cursurile postliceale fac parte din cursurile preuniversitare


Eu nu stiam asta...:( Dvs de unde stiti?
- Formele de invatamant din Romania sunt:
1 Învăţământul preşcolar
2 Învăţământul general obligatoriu
2.1 Învăţământul primar
2.2 Învăţământul secundar inferior
3 Învăţământul secundar superior
4 ªcolile de arte şi meserii
5 Învăţământul post-liceal
6 Învăţământul superior

- Intrati pe:
[ link extern ]

- Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC puteti frecventa sau nu cursurile scolii (numai sa nu abtineti venituri profesionale - salarii - pentru ce se va suspenda plata indemnizatiei.
Ultima modificare: Duminică, 16 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua! In august termin anul 3 de postliceala si din septembrie vreau sa ma inscriu la alta postliceala pot beneficia de indemnizatie pt copil daca nasc in noiembrie desi sunt in primul an? :D

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pentru eleva la postliceala lauramateescu lauramateescu Buna ziua, sunt insarcinata in 39 saptamani, am 25 ani si sunt eleva la postliceala la cursuri de zi, scoala de stat. Data probabila a nasterii este 28 iunie ... (vezi toată discuția)
Mama studenta - indemnizatie pentru cresterea copilului mihaelahansen mihaelahansen Buna ziua! Numele meu este Mihaela si sunt insarcinata in 12 saptamani (3 luni). Momentan nu lucrez, insa sunt studenta la zi, forma de invatamant cu taxa , ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului s.stefan s.stefan Buna ziua Sotia mea a terminat in luna iulie a anului 2013, cursurile de zi a unei forme de invatamant superior. In toamna aceluiasi an, a inceput cursurile ... (vezi toată discuția)