avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Dispozitie emisa de Primaria MB despagubire la Legea ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Dispozitie emisa de Primaria MB despagubire la Legea 10 pt 1/2 imobil

Buna ziua, Ma numesc SC si ma lovesc de urmatoare situatie. Bunicii mei, fiind casatoriti, au cumparat un imobil care a fost preluat abuziv inainte de 89 de stat. Ulterior preluarii bunicii au decedat , mostenitorul bunicului fiind tatal meu si al bunicii mele fiind eu prin renuntarea tatalui meu. In 2001, tatal meu a depus Notificare pt despagubire conf Legii 10 pentru imobilul mai sus mentionat, DOAR IN NUMELE LUI. Nestiind ca trebuie sa depun si eu ca mostenitor al bunicii. NOTIFICAREA S-A FACUT INSA PENTRU INTREGUL IMOBIL! Dispozitia pe care a primit-o tatal meu acum de la PMB, si pe care o pot ataca in 30 de zile, este ca el va fi despagubit pentru 1/2 din imobil , conform certificatului sau de mostenire. Eu am depus certificatul meu de mostenire pt cealalta cota de 1/2, dar nu a fost luata in seama si nici cererea de la dosar de a fi despagubit tatal meu si cu cota mea. Va rog sa ma ajuti cu o informatie ce pot face ca sa pot fi despagubit si eu sau tatal meu cu cota mea. Cu stima, SC









Cel mai recent răspuns: CST1976 , utilizator 09:18, 17 Iunie 2013
Depuneti notificare pentru partea care vi de cuvine Dumneavoastra
dupa ce depuneti notificarea asteptati 30 zile si apoi depuneti in instanta cerere de chemare in judecata pe obligatia de a face in care veti solicita ca PMB prin Primar General sa emita dispozitia si pe cealalta cota 1/2.
Renuntarea la mostenire este expresa, indivizibila si irevocabila, in sensul ca o data ce s-a exercitat dreptul de optiune succesorala, nu se mai poate reveni asupra optiunii facute, cu singura exceptie a retractarii renuntarii, care potrivit art. 701 Cod civil se poate face inainte de expirarea termenului de 6 luni prevazut de art. 700Ccod civil.

Cu alte cuvinte,notificarea facuta in baza Legii nr.10/2001 repune in termenul de optiune succesorala doar persoanele care nu au acceptat succesiunea nu si pe cele care au renuntat la succesiune.

Potrivit art. 4 alin 3 al din Legea 10/2001, succesibilii care dupa data de 6 martie 1945 nu au acceptat succesiunea, sunt repusi de drept in termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul acestei legi.
Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a caror restituire se solicita .
Acest text insa face referire numai la succesibilii neacceptanti, nu si la cei care au renuntat expres, in conditiile art. 696 Cod civil, aspect reiterat si in art. 4.6. din HG nr. 250/7.03.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitara a legii 10/2001.

Decizia in interesul legii nr. XI/5.02.2007, data de IŽCCJ, referitoare la dispozitiile art. 13 din legea 18/1991, ese aplicabila si in materia Legii 10/2001 prin analogie, existand identitate de ratiune juridica.
Barnea, Bejtanasescu - notificare pt despagubire conf art22 lg 10 se putea depune doar in per 14.04.2001-14.04.2002
Mirela: Certificatul de mostenitor pt SC a fost emis in 1986 deci nu se mai poate retracta renuntarea. Caut Decizia pe care ai mentionat-o la Lg 18.

Multumesc tuturor si orice inf imi este de ajutor.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
CST1976, utilizator
Mirela : Decizia ICCJ spune ca renuntatorii la mostenire nu mai pot fi succesibili.

Care ar fi alta varianta ca tatal meu sa poata face dovada dreptului de propritate asupra cotei mele de 1/2 din mostenire. I-o pot vinde?

Alte discuții în legătură

Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut notificare ??? GRIG2501 GRIG2501 Buna ziua ! Ii rog pe specialistii forumului sa ma ajute sa clarific urmatoarea situatie: Citeva luni dupa decesul mamei mele (aprilie 2001), mai precis ... (vezi toată discuția)
Succesibili legea 10/2001 comisuv comisuv Am contestat la Tribunal decizia de respingere a notificarii catre Primaria Pitesti pentru despagubiri pentru un teren intravilan central expropriat si ... (vezi toată discuția)