avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut notificare ???

Buna ziua !

Ii rog pe specialistii forumului sa ma ajute sa clarific urmatoarea situatie:

Citeva luni dupa decesul mamei mele (aprilie 2001), mai precis la 14 august, a fost facuta notificarea pentru un imobil dobindit impreuna de catre parintii mei si trecut in proprietatea statului in vederea demolarii pentru crearea spatiului necesar realizarii unor lucrari edilitare. In a doua jumatate a lunii octombrie, deci la ceva mai mult de doua luni de la data notificarii, a decedat si tatal meu.

Bineinteles, pina in acest moment, dupa mai mult de sase ani, nu a fost emisa vre-o decizie sau dispozitie.
Mentionez ca dupa nici unul din cele doua decese nu a avut loc vre-o dezbatere a succesiunii, masa succesorala continind in acel moment numai din averea mobila, constind in lucrurile aflate in locuita comuna a parintilor, lucruri ce au fost impartite intre cei trei fii.

Pe pagina de internet a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania se poate citi:

„Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.

Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie în fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.

În caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, în cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.“

Fata de continutul textului de mai sus si in cazul in care, la un moment ulterior, dupa mai mult de sase ani de la decesul tatalui nostru, va fi emisa dispozitia de acordare a despagubirilor pentru fostul imobil al parintilor, ce consecinte poate avea faptul ca pina acum n-a fost deschisa succesiunea?

Se poate ca cei trei fii sa-si piarda dreptul la mostenire ?

Pentru raspunsurile dvs., eventual cu precizarea bazei legale, va multumesc in avans.
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 20:52, 6 Octombrie 2007
Art. 689. Cod Civil: Acceptarea poate fi sau expresã sau tacitã. Este expresã când se însuseste titlul sau calitatea de erede într-un act autentic sau privat; este tacitã când eredele face un act, pe care n-ar putea sã-l facã decât în calitatea sa de erede, si care lasã a se presupune neapãrat intentia sa de acceptare.
Deci prin faptul ca dupa moartea parintilor cei trei frati si-au impartit bunurile mobile aflate in casa parinteasca inseamna ca au acceptat succesiunea TACIT.
Va multumesc pentru raspuns.

Dupa modul cum imi explicati, totul este clar.
Ceea ce ma irita insa este paranteza folosita in extrasul prezentat in primul meu mesaj, din care redau acum numai paragraful in discutie:
„Acceptarea este ....tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.“
Cu alte cuvinte, numai in cazul in care impartirea bunurilor mobile ar fi avut loc DUPA DESCHIDEREA SUCCESIUNII, se poate considera ca acceptarea este tacita ?
Deschiderea succesiune coincide cu data decesului.
Deci daca in termen de 6 luni de la deces fratii au luat bunuri din casa parinteasca, inseamna ca au acceptat succesiunea in mod tacit.
GRIG2501 a scris:


Mentionez ca dupa nici unul din cele doua decese nu a avut loc vre-o dezbatere a succesiunii, masa succesorala continind in acel moment numai din averea mobila, constind in lucrurile aflate in locuita comuna a parintilor, lucruri ce au fost impartite intre cei trei fii.



Esenta acceptarii tacite o constituie manifestarea intentiei neindoielnice de a accepta succesiunea.

Ori, ceea ce au facut cei trei fii reprezinta un act de imparteala a averii mobile (act pe care nu puteau sa-l faca decat in calitatea lor de erezi) si acest act (chiar daca nu imbraca o forma scrisa) presupune neaparat intentia lor de a accepta succesiunea.
Ultima modificare: Vineri, 5 Octombrie 2007
romascanu, moderator
Deci notiunea de „deschidere a succesiunii“ nu implica o forma scrisa, la notar.

In acest context va rog sa ma ajutati la la clarificarea urmatoarei situatii:

1. conform raspunsului primit in acest forum la o alta intrebare, tinind cont de faptul ca MAMA MEA a decedat prima (aprilie 2001), atunci, dupa decesul tatalui meu in octombrie 2001, despagubirile, ce-ar rezulta din rezolvarea pozitiva a notificarii depuse de tatal meu (datata august 2001) dupa decesul mamei mele pentru un imobil dobindit de cei doi in timpul casatoriei, se impart astfel: tatal 5/8 si eu (singurul fiu al celor doi) 3/8. Apoi partea tatalui se imparte in 3 parti egale, intre cei trei fii ai TATALUI (eu si alti doi din alta casatorie).
2. pct. 4.7 din cap II, al Normelor metodologice de aplicare unitară a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, publicate în: Monitorul Oficial Nr. 227 din 3 aprilie 2007 are urmatoarea formulare:
În cazul în care NU toate persoanele care au calitatea de moştenitor al persoanei fizice îndreptăţite au solicitat restituirea imobilului preluat abuziv, de cotele cuvenite celor care nu au depus notificări vor profita ceilalţi moştenitori care au depus în termen cerere de restituire. Soluţia prevăzută la art. 4 alin. (4) din lege este în acord cu dispoziţiile legale aplicabile în materie de succesiuni (dreptul de acrescământ reglementat de art. 697 din Codul civil, potrivit căruia "Partea renunţătorului profită coerezilor săi"...). Prin urmare, comoştenitorul care a solicitat restituirea în natură a imobilului în baza Legii nr. 10/2001 (considerat moştenitor acceptant) culege şi cota comoştenitorului care NU A ACCEPTAT SUCCESIUNEA în termenul legal (CARE NU A DEPUS NOTIFICAREA PÂNÃ LA DATA DE 14 FEBRUARIE 2002 ªI CARE ASTFEL A DEVENIT STRÃIN DE SUCCESIUNE PRIN NEACCEPTARE).

Daca inteleg bine continutul textului de mai sus, inseamna ca ar fi fost necesar, in aceste conditii, sa depun si eu pina la 14 februarie 2002 o notificare pentru cele 3/8 ce mi-ar reveni mie ca mostenitor al mamei mele. Nefacind acest lucru, se considera ca n-am acceptat succesiunea (desi o facusem deja in mod tacit !!!), situatie in care comostenitorul (tatal meu), pina la decesul lui, a cules si cota mea, devenind astfel SINGURUL mostenitor.
De mentionat ca daca as fi facut o astfel de notificare, atunci imobilul respecti ar fi fost notificat in proportie de 1+3/8 !!!
Dupa decesul tatalui, potrivit unuia din raspunsurile primite in forum, „ce au facut cei trei fii reprezinta un act de imparteala a averii mobile (act pe care nu puteau sa-l faca decat in calitatea lor de erezi) si acest act (chiar daca nu imbraca o forma scrisa) presupune neaparat intentia lor de a accepta succesiunea“.
Era necesara in aceasta situatie, pentru a demonstra suplimentar acceptarea succesiunii, si cite o notificare din partea celor trei (pentru a se conforma cerintelor punctului 4.7 din normele mentionate anterior) ?
Ce se intimpla cu eventuala despagubire cf. Legii 10/2001, in situatia in care pina in acest moment cei trei fii n-au procedat la deschiderea succesiunii ?

Pentru raspunsurile dvs. va multumesc in avans.

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)