avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschidere succesiune pentru imobil pt. care s-a facut notificare ???

Buna ziua !

Ii rog pe specialistii forumului sa ma ajute sa clarific urmatoarea situatie:

Citeva luni dupa decesul mamei mele (aprilie 2001), mai precis la 14 august, a fost facuta notificarea pentru un imobil dobindit impreuna de catre parintii mei si trecut in proprietatea statului in vederea demolarii pentru crearea spatiului necesar realizarii unor lucrari edilitare. In a doua jumatate a lunii octombrie, deci la ceva mai mult de doua luni de la data notificarii, a decedat si tatal meu.

Bineinteles, pina in acest moment, dupa mai mult de sase ani, nu a fost emisa vre-o decizie sau dispozitie.
Mentionez ca dupa nici unul din cele doua decese nu a avut loc vre-o dezbatere a succesiunii, masa succesorala continind in acel moment numai din averea mobila, constind in lucrurile aflate in locuita comuna a parintilor, lucruri ce au fost impartite intre cei trei fii.

Pe pagina de internet a Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania se poate citi:

„Mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii succesiunii în termen de 6 luni de la decesul autorului.

Acceptarea este expresa daca se face prin declaratie în fata notarului public sau tacita prin efectuarea (dupa deschiderea succesiunii) a unor acte si/sau fapte pe care mostenitorul nu le-ar fi putut face decât în aceasta calitate.

În caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, în cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.“

Fata de continutul textului de mai sus si in cazul in care, la un moment ulterior, dupa mai mult de sase ani de la decesul tatalui nostru, va fi emisa dispozitia de acordare a despagubirilor pentru fostul imobil al parintilor, ce consecinte poate avea faptul ca pina acum n-a fost deschisa succesiunea?

Se poate ca cei trei fii sa-si piarda dreptul la mostenire ?

Pentru raspunsurile dvs., eventual cu precizarea bazei legale, va multumesc in avans.
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 20:52, 6 Octombrie 2007
art. 4 alin. 4 din legea nr. 10/2001 se refera la situatia in care fostul proprietar expropriat a decedat pana la aparitia legii nr. 10/2001, si acesta are mai multi mostenitori, dintre care unul depune notificare conform legii nr. 10/2001. In acest caz, daca ceilalti mostenitori nu depun notificare, de partea lor profita cel care a depus.
Nu este cazul dvs. La momentul aparitiei legii nr. 10/2001 parintii erau in viata si ei au depus notificarea, in calitate de fosti proprietari expropriati. Dupa decesul lor, mostenitorii nu trebuie sa mai depuna alta, ramanand valabila cea depusa de ei. Despagubirile se vor imparti in cotele aratate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)
Caz pe tp si decizia 11 din 05.02.2007 a iccj. deceba11 deceba11 Titularul si sotia decedeaza in aceasta ordine in 1972 la interval de 3 luni. Raman 3 erezi , succesiunea se dezbate dupa 6 luni in anul 1973. Primul erede ... (vezi toată discuția)