avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalitati la drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalitati la drepturi salariale

In intervalul oct 2012 apr 2013, au fost incasate necuvenit anumite drepturi salariale in suma de 800 lei.
La banii care trebuisc returnati (800)se calculeaza si penalitati, cum si care este baza legala.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:43, 9 Martie 2018
Ce sa se calculeze ? Cum si cine a stabilit ca s-a primit o suma nedatorata de catre angajat?
Buna ziua. Ma numesc Dimitrie Handoca si sunt într - o situație asemanatoare cu a persoanei de mai sus. in perioada 2015 - 2017 am incasat nejustificat (conform deciziei curtii de conturi) venituri salariale in valoare de 15 000 lei. La aceasta suma se adauga penalizari de 3700 lei. am citit raspunsul dumneavoastra „În cazul în care salariatul căruia îi incumbă obligaţia de restituire este de bună-credinţă, justificând nerestituirea la timp, el nu poate fi obligat la plata de dobânzi, penalităţi” si va rog sa îmi raspundeți daca exista vreun temei legal pentru o eventuala scutire de plata a acestor penalitati. va multumesc.
Din doctrina :
În cazul în care salariatul căruia îi incumbă obligaţia de restituire este de bună-credinţă, justificând nerestituirea la timp, el nu poate fi obligat la plata de dobânzi, penalităţi sau actualizarea creanţei. În schimb plata acestor accesorii poate fi solicitată pe calea răspunderii patrimoniale de la salariatul vinovat de efectuarea plăţii nedatorate. Totuşi, salariatul obligat la restituire va răspunde de sumele accesorii de la data punerii în întârziere sau de la data la care se află în întârziere. În ceea ce-l priveşte pe salariatul de rea-credinţă, acesta va răspunde pentru accesorii de la data la care a devenit de rea-credinţă, care de regulă este chiar data primirii sumei necuvenite. (Valeriu Zanfir, Răspunderea patrimonială a salariaţilor şi funcţionarilor publici, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2005, p. 207-209)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Temei legal recuperare sume de la un fost angajat marcelctin marcelctin Buna ziua. Va rog sa ma ajutat cu temeiul legal pentru speta in care ma aflu si nu stiu cum ar trebui sa procedez. La controlul curtii de conturi s-au ... (vezi toată discuția)
Actiune recuperare suma de bani ContSters56278 ContSters56278 Revin cu o problema : un salariat a incasat de la casierie o suma de bani pt care nu a adus decont de cheltuieli si pe urma nu s-a mai prezentat la serviciu ... (vezi toată discuția)
Recuperare bonuri de masa smeagull smeagull Buna ziua, angajatorul acorda bonuri de masa in avans. Un angajat demisionat, care primise bonuri in avans, a plecat fara sa isi faca lichidarea, si fara sa ... (vezi toată discuția)