avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Efectele medierii asupra derularii procesului
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Efectele medierii asupra derularii procesului

Am initiat o premediere inaintea intentarii unui proces. La propunerea partii adverse, am acceptat o noua intalnire in vederea medierii. Este corecta decizia mea? influienteaza medierea derularea procesului, sau are vreun impact asupra lui in situatia in care tot nu se ajunge nici de aceasta data la o intelegere?
multumesc
nu are nici o influenta. daac vrei te duci daca nu nu. reclamantule e obligat sa solicite intai medierea.
Din formularea dvs. nu este clar daca a avut loc informarea si s-a semnat contract de mediere, urmand a avea loc o noua sedinta pentru medierea propriu-zisa, caz in care va felicit si va doresc succes. Daca nu ajungeti la un acord, va ramane negresit calea instantei, nu va impiedica nicicum.

Daca ati trimis doar invitatia si partea cealalta a solicitat reprogramarea sedintei de informare, trebuie sa tineti cont ca, in conformitate cu art. 60 indice 2 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 cu modificările şi completările ulterioare: “Procedura de informare, incluzând şi formalităţile pentru convocarea părţilor, nu poate depăşi 15 zile calendaristice.”

Procedura se considera deschisa la momentul inregistarii cererii de catre mediator, iar sedinta de informare trebuie sa se desfasoare in interiorul celor 15 zile.

Daca invitatia catre cealalta parte vizeaza doar informarea, nu aveti la ce intelegere sa ajungeti, nu poate fi influentat cursul procesului. Veti obtine doar acel document necesar a se atasa cererii de chemare in judecata (certificat de informare sau proces-verbal).

Daca insa, in urma informarii, ambele parti au fost acord cu medierea si s-a semnat un contract de mediere, procedura se poate finaliza printr-un acord care sa faca inutila actiunea in justitie. Se va adresa doar o cerere de incuviintare de catre instanta a acelui acord sau va fi supus autentificarii notarului, daca veti prefera aceasta varianta.
Nu am fost prea clara in explicarea situatiei, intradevar. Am incheiat un contract de premediere, apoi s-a initiat procesul la judecatorie, dat partea adversa doreste sa mergem din nou la mediere.
Contractul de premediere nu vizeaza decat "pregatirea medierii", ceaa ce inseamna invitarea partii cu care sunteti in conflict si desfasurarea sedintei de informare la finalul careia partile isi manifesta punctul de vedere privind medierea. Ca sa aiba loc medierea trebuie semnat contract de mediere.

Daca doriti sa incercati totusi medierea, nu exista niciun impediment. Va reintalniti la mediator, semnati contractul de mediere, intrati in procedura si vedeti cum se finalizeaza. Daca reusiti sa ajungeti la un acord, va prezentati cu el in fata judecatorului si procesul se incheie mult mai repede. Daca nu ajungeti la acord, procesul merge mai departe oricum. Medierea nu are cum sa va dezavantajeze.
Multumesc mult, o zi minunata!

Alte discuții în legătură

Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)
Contract de pregatire a medierii - invitatie parte ContSters277797 ContSters277797 Am contactat un mediator si am incheiat un contract de premediere cu acesta. Am convenit asupra datei intalnirii, acesta urmand sa instiinteze cealalta parte. ... (vezi toată discuția)
Modalitati achitare onorariu mediator irumes irumes In cazul solicitarii unei medieri cine plateste onorariul mediatorului, solicitantul sau partea cealalta implicata in conflict....sau se plateste ... (vezi toată discuția)