avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Sistemul de pensii si Intreprinderea Individuala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Sistemul de pensii si Intreprinderea Individuala

Buna ziua,avem o I.I.cu venit in sistem real,prestari servicii fara angajati,stiam ca nu avem obligatia de a ne asigura la sistemul de pensii,dar de curand am primit instiintare ca trebuie sa ne asiguram.Care ar fi modul de calcul?Si daca intr-adevar avem obligatia?Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ContSters91960, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:20, 14 Iunie 2013
Nu sunt obligati la plata CAS cei al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj, persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii, persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii.
Verificati daca va incadrati in situatiile mentionate.
venitul real brut pe 2012, a fost de 17000,cheltuieli deductibile 13500,ramas venit net 3500,cheltuieli legate de plata chiriei a spatiului unde desfasor activitatea........am obligatia pentru pensii?
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ContSters91960, utilizator
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
...

2. Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2013 este de 2.223 lei.

3. Asadar daca dvs. realizati venit exclusiv din I.I. si acest venit este sub 4 x 2223 = 8.892 lei pe an (brut) atunci nu veti datora contributia la pensie.

4. - Dvs. spuneti ca veniturl brut pe anul 2012 este de 17.000 lei (mai mare decat 8.892 lei).
- Asadar trebuie sa platiti contributia pentru pensie.
- Mergeti la Casa de Pensii sa va spuna cum sa procedati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie la pensie pentru pfa deaconu deaconu daca din activitatea desfasurata pe baza de pfa, inregistrez un venit lunar de 7000lei, pot sa-mi aleg intre minim si maxim impus suma pentru care sa ma ... (vezi toată discuția)
Pfa - baza lunara de calcul pentru contributia la pensii ipi ipi Buna ziua, Stiu ca venitul declarat ca si baza lunara de calcul pentru contributia la pensii \\"nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut ... (vezi toată discuția)
Pfa persoana in varsta ighira2002 ighira2002 Buna ziua, sunt o persoana in varsta de 65 de ani, si am un PFA de 4 ani. Nu am lucrat deloc la stat, asa ca nu sunt in sistemul de pensii. De curand mi-a ... (vezi toată discuția)