avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1123 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediului medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediului medical

Buna ziua.Lucrez cu contract de munca din data de 09.08.2012 si doresc sa intru in preaviz.Intrebarea mea este:cate lui trebuie sa am pe cartea de munca pentru a beneficia de plata concediului de odihna?De abia dupa 1 an de munca as fi beneficiat de concediu?De asemenea,colega mea este in acceasi situatie doar ca ea este angajata de pe data de 15 septembrie si lucreaza cu jumatate de norma (4 ore/zi).Beneficiaza de aceleasi drepturi?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 6 Iulie 2013
1. Legal va puteti lua concediu de odihna imediat dupa semnarea contractului de munca.
In legislatia muncii nu mai este prevazut ca trebuie sa lucrati o anumita perioada pentru a avea dreptul la concediu de odihna. Acest drept se naste o data cu semnarea contractului de munca.

2. Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de aceleaşi drepturi ca salariaţii cu normă întreagă, în condiţiile stabilite de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
Va multumesc mult de tot.
Inca ceva.De cand m-am angajat,s-au facut vreo 6 inventare.Primele 3 au iesit bine,urmatorul cu pierderi foarte mari,apoi celalalt cu pierderi mai putine si ultimul cu plus.Ei ma acuza ca am luat bani din gestiune (aprox.6000 de lei) pe care i-am inapoiat treptat.In magazin sunt vreo 3 camere video incorporate cu microfon si o camera care bate fix pe casa.Eu mereu cand faceam inchiderea nu plecam cu banii de langa casa de marcat.Cum pot dovedi ca nu am luat nici un ban in conditiile in care nu am bani sa angajez un avocat?De asemenea,am fost angajata pe functia de vanzator-gestionar inainte de varsta de 21 de ani.Pot fi trasi la raspundere pentru asta?M-au amenintat ca daca nu recunosc imi vor incheia contractul de munca cu litera I (care din cate am inteles este pentru furt).Cum pot evita acest lucru si in astfel de cazuri cum ma pot apara?In ce conditii se realizeaza inventarele?Trebuie sa fie prezenta si contabila?Va rog din suflet sa-mi raspundeti la aceste intrebari.Sunt intr-o situatie nemaintalnita de mine.
1. Litera i nu mai exista. In prezent, temeiul legal pentru concedierea disciplinara este art.61 lit.a C.mun. ., dar aceasta nu poate fi dispusa inainte de a se efectua o cercetare prealabila disciplinara a dvs.
art.251 C.mun. prevede:
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. Aveti cumva copii ale proceselor-verbale de inventar?

3. Din comisia de inventariere nu pot face parte gestionarii depozitelor supuse inventarierii si nici contabilii care tin evidenta gestiunii respective.
Nu am copiii ale inventarelor,sunt doar niste foi in excel pe care ni le-au dat sa le verificam.Ei sustin ca eu am ajutat pe cineva cu bani,de exemplu daca imi dadea 10 lei ,eu ii dadeam rest la 100 de lei...Referitor la inventar,va referiti ca nu putem lua parte la fiecare inventar sau atunci cand vine comisia.?Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Angajatul poate fi și cercetat disciplinar ? se pot face și alte demersuri ? oanaportar oanaportar Hristos s-a înălțat ! În urma unei inventarieri, în gestiunea unui angajat s-a constatat lipsa unui număr de 15 bunuri. Vă rugăm mult să ne ... (vezi toată discuția)
Inventar gestiune napoleonul napoleonul Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea privinta: la efectuarea inventarului gestiunii unui depozit participa toti si cei doar detasati doar pentru ... (vezi toată discuția)
Ce sancțiune disciplinară va trebui să fie aplicată angajatului ... oanaportar oanaportar Ce sancțiune disciplinară va trebui să fie aplicată angajatului ? - în urma a 2 inventarieri s-a constatat o lipsă în gestiunea unui angajat de peste ... (vezi toată discuția)