avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua! Vreau sa va intreb daca este obligatoriu sa stau in preaviz 15 zile daca nu am semnat niciun contract de munca, dar am Revisalul depus...nu mai suport sa stau la munca, mi-e scarba de locul acela, vreau sa plec mai repede, insa mi s-a spus ca e obligatoriu sa raman in preaviz...As dori daca se poate sa imi raspundeti cat mai curand. Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 14 Iunie 2013
Angajatorul poate renunta la acel preaviz, daca doreste.
Practic, dvs. puteti sa nu va mai prezentati la lucru, angajatorul va considera ca absentati nemotivat, ar trebui sa demareze o cercetare disciplinara, in urma careia sa va concedieze pentru absente nemotivate. Asta se va vedea in revisal.

Puteti sa va dati demisia in baza art.81 alin.(8) din Codul muncii:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
@ RZAndreea

1. Cum nu ati semnat c.i.m. ?

2. Daca nu ati semnat asa ceva, nu aveti de unde sa demisionati, chiar daca aveti REVISAL-ul depus.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individula de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu şi-a indeplinut obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Nicoletapostolache Nicoletapostolache Buna seara, am și eu o problema..Vreau să mă mut in alt oraș unde am găsit și loc de muncă doar că actualul șef mă forțează să stau in preaviz ... (vezi toată discuția)
Încetarea contractului cu acordul partilor SilviaParv SilviaParv Lucrez de 10.5 ani intr-o companie. De 8.5 ani am functie de conducere. Vreau sa imi dau demisia si sa închei contractul cu acordul partilor pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)
Art 55 b vladuro vladuro Buna Seara.Am si eu o mica problema va rog din suflet sa-mi raspundeti,maine la ora 07:00 trebuie sa iau decizia.Lucrez de 2 ani de zile la o firma si m-am ... (vezi toată discuția)