avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la mostenire

In 92 mama impreuna cu frati ei au dat o declaratie care suna cam asa " declar ca renunt la succesiune acestuia (bunica mea) si ca nu am facut nici un act de acceptare expresa ,fortata sau tacita a succesiunii"in favoare unuia dintre frati ,tot in acea zi s-a facut in act de unic mostenitor unde era mentionata o suprafata de teren si o casa (casa parinteasca unde a locuit bunica)Acum probleme este ca acest act s-a facut in 92 iar in 98 se elibereaza un titlu de proprietate dupa strabunica al carui moatenitor era bunica iar in 2002 s-a eliberat un alt titlu dupa bunicul decedat inaintea bunici in concluzie bunica a ramas mostenitoare duba ambi decedati (strabunica ,bunicu)astfel inacat fiecare dintre ei aveau case separat adica cele 2 titluri mentionate mai sus .Mama si ceilalti frati sustin ca au semnat doar pentru ceea ce era specificat in cerificatil de mostenitor insa conform unor documente de la notarul de stat au renuntat si la mostenire (au fost pacaliti zic ei ) Mentionez faptul ca in toti acesti ani chiar din 1964 mama este singura ce apare in registru agricol si ceea care a platit toate contributiile catre primarie dupa strabunica atentie bunica nu apare in aceste documente nici pentru o zi . Ce se mai poate face in acest caz ? multumesc .
Cel mai recent răspuns: Adriana Tugui , Avocat 12:05, 15 Iunie 2013
prin renuntarea la mostenire declarantii nu mai pot beneficia de bunurile care formeaza masa succesorala si prin urmare descendentii nu pot mosteni ceva la care ascendentii au renuntat. Cu privire la faptul ca in Registrul Agricol ar figura intr-o anumita perioada altcineva ca platitor de taxe si impozite asupra unui bun este insuficient ca sa se poata stabili cu certitudine cui apartine acel bun.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
ContSters82289, utilizator
Dar este vorba despre un imobil si titlurile care au aparut dupa renuntarea la mostenire .nu exista nici o " portita"nu stiu o exceptie avand in vedere ca fratele care a primit mostenirea recunoaste dreptul mamei de proprietete si al celorlalti frati renuntatori la mostenire .multumesc
Se poate solicita in instanta anularea certificatului de mostenitor.
Cine a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate si dupa cine? Pe ce nume s-au eliberat cele doua titluri de proprietate? Cine apare la rubrica autor si cine la mostenitor? Afirmati ca dupa bunica s-a dezbatut totusi succesiunea ( pe o casa si teren), existand un mostenitor.Reveniti , va rog, cu informatii mai clare, pentru a fi in masura sa va raspundem corect.
alinaduta a scris:

In 92 mama impreuna cu frati ei au dat o declaratie care suna cam asa " declar ca renunt la succesiune acestuia (bunica mea) si ca nu am facut nici un act de acceptare expresa ,fortata sau tacita a succesiunii"in favoare unuia dintre frati


scrie concret in declaratie ca au renuntat in favoarea unuia din frati?
Daca da, aceasta declaratie nu reprezinta renuntare la succesiune ci acceptare urmata de un act de dispozitie.
Cine a facut cererele la Primarie pentru reconstituirea dreptului de proprietate si in ce an?
Daca bunicul a avut copii, bunica nu este singura mostenitoare, ea avand dreptul la cota de 1/4 si copii la cota de 3/4 din bunurile bunicului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate cf. legii 18 toricelli toricelli Buna seara si La Multi Ani tuturor! Va scriu cu rugamintea sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: In 1991 tatal meu si fratele lui in numele bunicii ... (vezi toată discuția)
Mostenitor si contract de comodat ralfytm ralfytm Buna, numele meu este Ralf, sunt un tanar viitor antreprenor de 26 de ani din Timisoara si ma aflu in urmatoarea situatie, sper sa ma puteti ajuta ... (vezi toată discuția)