avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere la revenirea din concediu crestere copil ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere la revenirea din concediu crestere copil dupa 2 ani

Buna seara, revin cu o noua problema. Fetita mea pe data de 11 iulie implineste 2 ani ceea ce presupune si revenirea mea la serviciu din concediu crestere copil.Eu tocmai am fost anuntata ca postul pe care l-am ocupat v-a fi desfiintat ca urmare a "reorganizarii" . Care sunt drepturile mele in acest caz? Este adevarat ca in afara de perioada de preaviz de 20 de zile ar trebui sa beneficiez si de un salariu compensator? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:50, 15 Iunie 2013
1. Legea nr.202/2002, art.10 (7): La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

4. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)

Prin urmare, Codul muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de aceste salarii compensatorii dar numai in conditiile in care acordarea lor este prevazuta de lege, de ccm aplicabil angajatorului, dar si de reg.intern (art.242 lit.c C.mun.) sau in c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post ade20063 ade20063 Buna ziua, In data de 14.08.2014 trebuie sa revin la munca dupa incheierea concediului de crestere a copilului, in urma cu doua zile la trimis o instiintare ... (vezi toată discuția)
Revenire la serviciu din concediul de crestere a copilului adiela_f adiela_f Ma aflu in urmatoarea situatie:urmeaza sa ma intorc la servici din concediu de maternitate de 2 ani, intre timp agentia bancara la care eram angajata s-a ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa ma intorc la munca dupa concediu crestere copil? adela05 adela05 Concediul crestere copil mi se termina pe 15 ianuarie. Problema este ca in cadrul societatii in care lucrez eu s-a schimbat conducerea si nu stiu daca vor sa ... (vezi toată discuția)