avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... balerini
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

balerini

astept un raspuns vis-a-vis de urmatoarea situatie:in momentul de fata balerinii sunt incadrati in grupa 1 de munca asta ar insemna reducere la varsta de pensionare si sporuri in prezent se tine cont doar de reducerea varstei de pensionare sporurile nu le-a vazut nimeni se dau sporuri doar acelora care au lucrat in industria grea(metalurgie,minerit..)pentru noi cei care am transpirat pe podeaua operei nu exista nici un spor?in legea pensiilor nu am gasit nici un raspuns sau poate mi-a scapat acel articol aveti va rog amabilitatea si lamuriti-ma multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:58, 18 Martie 2009
Sporurile pentru conditiile deosebite (gr.II) sau speciale (gr.I) de munca nu sunt acordate prin Legea 19/2000 (a pensiilor). Aceste sporuri trebuie sa fie precizate in CCM la nivelul angajatorului dvs. Daca nu aveti aceste sporuri inseamna ca nu trebuie sa vi se acorde. Aceste sporuri se dau numai daca conditiile de munca pericliteaza, intr-o masura mai mare sau mai mica, sanatatea si securitatea la locul de munca si se acorda numai dupa ce sunt stabilite de organele de specialitate din Inspectia Muncii (Protectia Muncii).
Cu tot respectul pentru munca dvs., nu va puteti compara cu lucratorii din metalurgie, siderurgie si minerit, din punctul de vedere al existentei noxelor care le pericliteaza starea de sanatate. De altfel si in aceste sectoare s-au luat in ultimii ani masuri ample de imbunatatire a conditiilor de munca si s-au redus mult sporurile acordate pana acum.
adriana nicolae a scris:

astept un raspuns vis-a-vis de urmatoarea situatie:in momentul de fata balerinii sunt incadrati in grupa 1 de munca asta ar insemna reducere la varsta de pensionare si sporuri in prezent se tine cont doar de reducerea varstei de pensionare sporurile nu le-a vazut nimeni se dau sporuri doar acelora care au lucrat in industria grea(metalurgie,minerit..)pentru noi cei care am transpirat pe podeaua operei nu exista nici un spor?in legea pensiilor nu am gasit nici un raspuns sau poate mi-a scapat acel articol aveti va rog amabilitatea si lamuriti-ma multumesc

Prevederile cuprinse in Decretul-Lege nr. 114/1990, prevederi referitoare la incadrarea activitatii dvs. in grupa I de munca, au fost preluate in Legea nr. 19/2000 la art. 20, alin. 1, lit. d), articol care face trimitere la anexa 2 a Legii nr. 19/2000.

Incepand cu 01.04.2001, notiunea de "activitate desfasurata in grupa I de munca" a fost inlocuita cu cea de "activitate desfasurata in conditii speciale".

Veti primi si dvs. sporurile pentru perioadele lucrate in grupa I de munca, anterior datei de 01.04.2001, conform O.U.G. nr. 100/2008 astfel cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 209/2008.
Puteti lectura cele doua acte normative pe portalul de legislatie al www.just.ro sau pe www.legestart.ro.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Inexact.

Incepand cu 01.04.2001, notiunea de "activitate desfasurata in grupa I de munca" a fost inlocuita cu cea de "activitate desfasurata in conditii DEOSEBITE".
Conditiile speciale nu sunt acelasi lucru cu grupa I de munca.

In conformitate cu DL114/1990 se reduce stagiul complet de cotizare.
Nu veti primi diferente conf OUG100/2008 intrucat la calculul pensiei dvs a fost valorificat alt stagiu complet de cotizare.
@ nzburlea

Cand, in mod civilizat, afirmati ca ceea ce sustine altcineva este "inexact" va rog sa va motivati pozitia. Si ma refer la prima sustinere a dvs.

In privinta stagiului conform D.L. nr. 114/1990, utilizatorul n-a precizat nimic si, in aceasta situatie, i-am indicat doua site-uri unde putea sa citeasca O.U.G. nr. 100/2008 si O.U.G. nr. 209/2008.
k, sa fiu mai specific, din ceea ce spune doamna inteleg ca este deja beneficiara a prevederilor DL114/1990. Una din prevederile acestui DL este si reducerea stagiului complet de cotizare. Prin urmare conform prevederilor OUG 100 art I ce modifica art 78`2 al legii 19/2000 alin 2, prevederil acestei ordonante nu se aplica si in cazul beneficiarilor de DL114/190.

De altfel am sustinut ce am spus si in prima postare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2009
Neculai Zburlea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Oug 100/2008 sau oug 209/2008 aecobob aecobob Buna ziua Am lucrat 25 de ani in GR. I pana la 01.04.2001 si in continuare in GR. Speciala pana la 01.03.2008 cand am iesit la pensie la 51 de ani. 1-Conform ... (vezi toată discuția)
Spor pentru grupa de munca bagarica bagarica Buna ziua! Am pus si aseara o intrebare pe forum, iar primind un raspuns, tin sa va multumesc timpul acordat pentru acesta. :) Acum am o alta ... (vezi toată discuția)
Balerin grupa 1 de munca bako bako Pensionara din data de 01.10.2007.Stagiul complet de cotizare 25 ani,stagiul total de cotizare 35 ani 6 luni 7 zile din care conditii speciale 25 ani 11 luni 7 ... (vezi toată discuția)